Ukrajinska crkva žali zbog saradnje sa CPC

Ukrajinska pravoslavna crkva žali zbog toga što je nedavno u Kijevu dopušteno sasluženje, kako kažu, "lažnom arhimandritu" nekanonske CPC Borisu Bojoviću.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.07.2019.

18:06

Ukrajinska crkva žali zbog saradnje sa CPC
Foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Kako se dodaje, Bojović je skorije prozveden u tzv. episkopa te crkve, koja je nepostojeća za vaseljensko pravoslavlje.

U delu pisma novosonovane ukrajinske pravoslavne crkve, koje je Tanjugu dostavila Mitropolija crnogorsko primorska, između ostalog se navodi da je ovo pismo pre svega namenjeno naivnima u Crnoj Gori, da znaju o kakvoj se ”Crkvi” tzv. CPC radi i kakvom njihovom novom ”episkopu”.

"Sa velikom tugom pišem ovo lično pismo Vašem Visokopreosveštenstvu, jer sam Vas, bez ikakve svoje namere rastužio saslužujući sa 'arhimandritom' Borisom nedavno u Kijevu", naveo je predstojatelj, novosnovane "Pravoslavne crkve Ukrajine", Epifanije u pismu mitropolitu Amfilohiju.

Novoosnovana ukrajinska pravoslavna crkva dobila je nedavno autokefalnost od Vaseljenske patrijaršije, a u pismu od 24. juna predstojatelj Epifanije ističe da "s punim razumevanjem", uverava mitropolita Amfilohija, da to što se desilo, kako kaže, desilo se nenamerno, i zbog toga jer su u prošlosti, pa sve do dobijanja autokefalnosti opštili sa nepriznatom CPC.

"To, što se desilo 25. maja ove godine, dogodilo se bez naše namere, već usled nemarnosti i velikog broja saslužujućih sveštenika", napisao je Epifanije i dodao da razume da je ovaj događaj, kako kaže, rastužio Amfilohija.

"Ali, želim da Vas uverim, da mi, koji činimo autokefalnu, sada već Pravoslavnu Crkvu Ukrajine, imamo crkveno i kanonsko opštenje samo i isključivo sa Svetom Velikom Crkvom Hristovom, našom majkom, to jeste Vaseljenskom Patrijaršijom, i samo sa onima sa kim opšti i ona, i ni sa kim više", piše u pismu.

Predstojatelj Epifanije takođe moli mitropolita da shvati da pomenuti događaj shvati kao jedan od prvih koraka te, inače, mlade pmesne crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: