Potvrđeno: Iran probio ograničenje zaliha obogaćenog uranijuma

Šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif potvrdio je da su premašena ograničenja zaliha obogaćenog uranijuma ustanovljena nuklearnim sporazumom 2015.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositephotos/fckncg
Foto: Depositephotos/fckncg

Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila je da je Iran probio ograničenja zaliha obogaćenog uranijuma predviđena sporazumom Teherana sa svetskim silama.


Direktor IAEA Jukija Amano je o tome obavestio bord guvernera, navodi se u saopštenju portparola agencije.

Prema sporazumu, Iran se obavezao na ograničenje od 300 kilograma obogaćenog uranijuma , prenela je agencija AP.

Zarif, je odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Iran prekoračio ograničenja, rekao je: "Da".

To je prvi put da je Teheran prekoračio ograničenja uspostavljena sporazumom, navodi američka agencija, koja podseća da je američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz sporazuma prošle godine i ponovo uspostavio oštre ekonomske sankcije Iranu.

Iran je zatražio od ostalih sila iz sporazuma da zaštite Teheren od američkih sankcija, u suprotnom, neće se pridržavati nuklearnog sporazuma.

Teheran tvrdi da je program obogaćivanja uranijuma u mirnodopske svrhe, dok zapadne sile veruju da je reč o pravljenju nukelarnog naoružanja.

Sporazumom koji su 2015. godine potpisale sa Iranom šest velikih sila, SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, Teheran se obavezao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat mu je obećano ukidanje međunarodnih sankcija.

SAD su jednostrane izašle iz tog sporazuma i uvele dodatne sankcije Iranu.

Svet

strana 1 od 492 idi na stranu