Novi debakl u Briselu, sporan ceo paket, a "rampa" stigla iz Hrvatske

Lideri EU nastavili su jutros pregovore o budućim nosiocima najvažnijih funkcija u Uniji. Međutim, i taj sastanak doživeo je debakl.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 01.07.2019.

09:28

Novi debakl u Briselu, sporan ceo paket, a
Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Posle neprospavane noći i skoro 14 sati pregovora, "šanse za postizanje sporazuma su male", rekao je jutros neimenovani evropski zvaničnik. Tako se i dogodilo. Lideri EU su oko podneva bez rezultata prekinuli sastanak u Briselu o izboru čelnika EU.

Planiraju da se ponovo sastanu u utorak ujutro kako bi pokušali da nađu izlaz iz zastoja o kadrovskim rešenjima. Predstavnik predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska objavio je danas da je Tusk "prekinuo sastanak i nastavak sazvao za sutra u 11 sati".

Šta je danas bilo sporno? Prema rečima izvora Rojtersa, "glavni kamen spoticanja" je bio ceo paket. Prema rečima izvora, dogovor o čelnim pozicijama sprečile su rezerve iz Italije, Hrvatske, Letonije i Mađarske.

Vanredni samit EU lidera počeo je sinoć u Briselu. Maratonski razgovori u različitim formatima trajali su celu noć, a nastavljeni su i jutros tokom radnog doručka. Lideri EU ni ovoga puta nisu uspeli da postignu konsenszus o imenovanjima za vršioce vodećih poslova u EU institucijama u narednom petogodišnjem periodu.

Navodno pripremljenom planu, koji je podržala i sama nemačka kancelarka Angela Merkel, da se za predsednika Evropske komisije izabere socijaldemkrata Frans Timermans, usprotivili su se lideri Evropske narodne partije.

Tokom razgovora za preostale pozicije predsednika Evropskog saveta, šefice EU diplomatije i predsednika Evropskog parlamenta pominjali su se bugarska političarka i ekonomista Kristalina Georgieva, belgijski premijer Šarl Mišel, komesarka Maragaret Vestager, a u kombinaciji su i vodeći kandidat Evropske narodne partije Manfred Veber i lider evropskih Liberala Gaj Verhofstad.

Odlazeći predsednik Evropskog parlamenta Antonijo Tajani najavio je da će, bez obzira da li Evropski savet dođe do dogovora ili ne oko imenovanja, parlament u sredu, 3. jula, u Strazburu izabrati svog novog predsednika.

Razgovori o imenovanjima za vodeće pozicije EU institucija trebalo bi da usaglase različite pozicije zemlja članica, Evropskog saveta, Evropskog parlameta, ali i da naprave balans između vodećih političkih grupacija u EU, rodni balans, pri čemu se očekuje da bar na dve od pet vodećih pozicija u EU dođu žene, a tu je i geografska ravnoteža između kandidata zapadnih i istočnih zemlja kao i velikih i malih članica EU

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: