Šta se sinoć srušilo na teritoriju Severnog Kipra? Nešto rusko, izgleda FOTO/VIDEO

Neidentifikovani objekat koji bi mogao da bude zalutala raketa, srušio se rano jutros u blizini prestonice Kipra, Nikozije.

Izvor: Tanjug, index.hr

Ponedeljak, 01.07.2019.

08:41

Šta se sinoć srušilo na teritoriju Severnog Kipra? Nešto rusko, izgleda FOTO/VIDEO
Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias

Eksplozija se dogodila oko 1:00 sat u regionu Taškent, poznatom i kao Vouno, 20-ak kilometara severoistočno od Nikozije, prenosi Rojters

U javnosti su se zatim pojavile glasine da je reč o protivavionskoj raketi, dok drugi tvrde da je u pitanju izraelski vojni avion, oboren tokom sinoćnjeg napada na Siriju.

Ministar spoljnih poslova turskog dela Kipra Kudret Ozersaj rekao je da se čini da je "predmet" koji je tokom noći pogodio severni Kipar raketa proizvedena u Rusiji.

"Prema prvoj proceni reč je o raketi proizvedenoj u Rusiji koja je deo sastava vazdušne odbrane koji se sinoć aktivirao zbog vazdušnog napada na Siriju, ali je promašio svoju metu i pao na Kipar", otkrio je on u objavi na društvenim mrežama. Incident se desio ubrzo nakon što je sirijska protivvazdušna odbrana presrela napad na Damask iz Izraela.

Eksplozija se čula kilometrima, a brda na koja je projektil pao su se zapalila.

Predsednik nepriznatog severnog dela Kipra, Mustafa Akindži, ocenio je da je incident povezan sa vojnim operacijama na Bliskom istoku, ali je dodao da će vojna istraga utvrdit šta je u pitanju.

"Očigledno je da to nije poteklo sa naše teritorije. To je jedna od loših strana rata u regionu koji se preliva“, rekao je Akindži. Korisnici društvenih mreža požurili su da analiziraju mutne fotografije koje su se pojavile s mesta napada. Jedna od teorija je i da je u pitanju deo raketnog sistema S-200 kojim su sirijske snage gađale izraelske avione, preneo je Sputnjik. Natpisi i simboli koji mogu da se nađu među ostacima nedientifikovanog objekta pomoći će da se utvrdi o čemu se zapravo ovde radi, prenosi RT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: