Kakav haos se dogodio iza kulisa Brisela? Prekinut sastanak, Merkelova napadnuta

Brisel -- EU lideri prekinuli su sinoć radni sastanak u Briselu kako bi se ponovo izvršile konsultacije predsedavajućeg Dinada Tuska sa zemljam članicama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Radna večera EU lidera počela je sa tri sata zakašnjenja, a sastanak je suspendovan nakon manje od dva sata radi novih konsultacija. "Sastanak Evropskog saveta biće nastavljen čim se obave konsultacije", poručio je portparol EU Preben Aman.

Tokom radne večere iz Evropskog saveta do medija su stigle informacije da je EU liderima bilo onemogućeno koriščenje mobilnih telefona kako ne bi došlo do "curenja informacija" o pregovorima koji se vode oko nominacija za vodeće EU pozicije.

Da se nešto dešava postalo je jasno kada je nemački list "Velt" objavio da je Angela Merkel žestoko napadnuta na sastanku čelnika Evropske narodne partije u Briselu, uoči početka samita EU. Taj list naveo je da je više lidera EPP, među kojima i bugarski premijer Bojko Borisov, optužilo Merkelovu za nedovoljno poštuje interese EPP, kao i da na samitu G20 u japanskom gradu Osaki nije učinila dovoljno za Manfreda Vebera.

Veber, nemački konzervativac, inače je važio za glavnog kandidata za predsednika Evropske komisije, ali je nakon Osake u prvi plan isplivao holandski socijaldemokrata Frans Timermans.

Briselski sajt Politiko.eu izvestio je o "pobuni" u EPP protiv predloga da Frans Timermans postane novi predsednik Evropske komisije.

Istovremeno, objavljen je i "meni" večere EU lidera na kojoj su se našli supa od graška i pečeni rakovi, riblji filet sa krompir pireom kao i crna čokolada sa sladoledom za dezert.

Međutim osnovna informacija sa vanrednog sastanka EU lidera u Briselu koja se odnosi na imena kandidata za vodeće EU poslove i dalje je nepoznata. Očekuje se da se sastanak nastavi verovatno i u ponedeljak.

strana 1 od 492 idi na stranu