Oglasio se novi ruski ambasador: Zapad podržava samo Albance, nadamo se da neće biti konflikta

Beograd -- Pritisak Zapada na Srbiju je očigledan, SAD i njene saveznice ohrabruju Kosovo da održavaju tenzije u regionu, izjavio za Sputnjik novi ambasador Rusije.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Mark Kolbe/Getty images
Mark Kolbe/Getty images

Kako je istakao Aleksandar Bocan-Harčenko, ti pritisci se bez svake sumnje osećaju prilikom pretpristupnih pregovora koje Evropska unija vodi sa Srbijom, dok Amerikanci to rade u još jačoj formi.

Pritom, naveo je Bocan-Harčenko, ne postoje nikakvi dokazi da se interesi Beograda u bilo kojoj meri uzimaju u obzir prilikom pronalaska kompromisnih rešenja.

"Zapad, a pre svega Vašington, podržava isključivo kosovske Albance, njihove vojne strukture i poteze po pitanju stvaranja vojske, koji ne samo što nisu u pravnim okvirima, već predstavljaju očiglednu nameru da se povećaju tenzije", naglasio je.

Bocan-Harčenko je takođe rekao da se Moskva nada da tenzije u vezi sa Kosovom neće prerasti u krupni konflikt. "Nadam se da će Evropa uvideti da se situacija razvija u opasnom pravcu, ako se situacija ostavi po strani ona bi se mogla otrgnuti kontroli što bi dovelo do krupnijih sukoba", dodao je.

Ruski Ambasador je kazao da se Moskva zalaže za pregovore po pitanju Kosova na osnovu dogovora između Beograda i Prištine, ali na osnovu odobrenja svetske zajednice u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Istakao je da samo takav dogovor može da stavi tačku na to pitanje i da osigura dugotrajno rešenje problema i stabilnost u regionu.

Tražićemo kažnjavanje počinioca napada na ruskog pripadnika UN

Moskva će na sve načine tražiti da se sprovede puna istraga nakon koje bi se odgovorni za napad na ruskog pripadnika UN na KiM Mihaila Krasnoščenkova priveli pravdi, izjavio je Bocan-Harčenko.

Ambasador je ocenio da je reč o "nečuvenom slučaju", da se radi o divljaštvu, kao i da slične stvari nigde na svetu nije mogao da vidi – "ovaj incident predstavlja javnu agresiju prema građanima Ruske Federacije", ukazao je on.

Takođe je naveo i da je neshvatljivo da od strane EU nije stigla nikakva reakcija po pitanju napada na Krasnoščekova.

"Pokušaji da se na bilo koji način opravdaju kosovski Albanci nisu u skladu sa ljudskim pristupom prema saradniku UN koji je uspešno obavljao svoj posao u krajnje teškim uslovima i delovao u okviru punomoćja koje su mu dale UN", istakao je.

strana 1 od 136 idi na stranu