Večeras vanredno o top pozicijama u institucijama EU

Lideri EU sastaće se večeras na vanrednom samitu u Briselu, kako bi nastavili proces imenovanja na vodeće pozicije u institucijama Unije.

Izvor: B92

Nedelja, 30.06.2019.

12:44

Večeras vanredno o top pozicijama u institucijama EU
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

U pitanju je treći samit od završetka evropskih izbora na kojem se pokušava doći do konsenzusa o tome ko će predstavljati EU u narednom petogodišnjem periodu.

EU treba da imenuje kandidate za mesto predsednika Evropskog saveta, Evropske komisije, šefa diplomatije i predsednika Evropske centralne banke.

Na prethodnom samitu 20. juna nije bilo većine ni za jednog od kandidata.

U međuvremenu nastavljene su konsultacije EU lidera i predstavnika vodećih grupa u Evropskom parlamentu.

U pitanju su kompleksni pregovori koji bi trebalo da usaglase različite pozicije zemlja članica, Evropskog saveta, Evropskog parlameta, ali i da naprave balans između vodećih političkih grupacija u EU, rodni balans, pri čemu se očekuje da bar na dve od pet vodećih pozicija u EU dođu žene, a tu je i geografska ravnoteža između kandidata zapadnih i istočnih zemlja kao i velikih i malih članica EU.

Predviđeno je da se proces nominacija okonča do inauguracije novog saziva Evropskog parlamenta, koji svoje prvo zasedanje treba da počne 2. jula u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: