Počela nova runda mirovnih pregovora SAD i talibana

Nova runda pregovora SAD i avganistanskih pobunjenika talibana počela je u Kataru.

Izvor: Beta/AP
Podeli

To se dešava svega nekoliko dana pošto je američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da se Vašington nada da će mirovni sporazum za Avganistan biti postignut pre 1. septembra.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid potvrdio je za Asošiejted pres da su danas počeli pregovori. Iako je početak bio planiran za jutro, dve strane su sredinom popodneva počele sedmu rundu direktnih pregovora započetih prošle godine posle imenovanja američkog izaslanika Zalmaja Kalilzada.

Kao i u prethodnim pregovorima Kalilzada i talibana, fokus današnjih je na povlačenju američkih vojnika i na talibanskim garancijama da će sprečiti da Avganistan ponovo postane uporište ekstremista koji mogu da izvode napade širom sveta.

Obe strane su navele da su postigle razumevanje oko američkog povlačenja i talibanskih garancija, ali da detalji tek treba da budu razradjeni.

SAD su započele rat u Avganistanu 2001. godine kako bi zbacile s vlasti talibane i uhvatile nekadašnjeg lidera Al Kaide Osamu bin Ladena i njegove sledbenike, odgovorne za napade na SAD 11. septembra te godine. Posle gotovo 18 godina i potrošenih milijardi dolara, polovina avganistanske teritorije je ili pod kontrolom talibana ili se oni bore za nju.

Pompeo je prošle nedelje u Kabulu rekao da je načinjen "stvarni napredak" u postizanju nacrta sporazuma s talibanima koji treba da obezbedi da "avganistansko tlo nikada ponovo ne postane bezbedno utočište za teroriste".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 462 idi na stranu