SAD poslala dodatne avione lovce u Persijski zaliv

Dvanaest F22 stelt aviona lovaca je poslato u Persijski zaliv i stacionirano u Kataru da bi pojačalo američko vojno prisustvo.

Izvor: Beta/AP

Petak, 28.06.2019.

23:30

SAD poslala dodatne avione lovce u Persijski zaliv
Ilustracija: EPA-EFE/Petros Karadjias

To je ujedno i odgovor na ono što je ocenjeno kao iranska pretnja američkim snagama u regionu, saopštila centralna komanda armije SAD u petak.

Avioni F-22 raptor stigli su u četvrtak u avio bazu al-Udeid da "brane američke snage i interese", kaže se u saopštenju uz publikovane fotografije i dodaje da su F-22 po prvi put poslati u ovu bazu koja je centar avio operacija SAD na Srednjem istoku.

F-22, koji nosi rakete vazduh-vazduh, ali može raketama da napadne i ciljeve na zemlji, ranije su bili rasporedjeni u avio bazi al-Dahra u Ujedinjenim arapskim emiratima, odakle su prošle godine korišćeni za vazdušnu podršku savezničkim smagama SAD u borbama u Siriji.

U isti region upućena su ranije četiri B-52 strateška bombardera, nosač aviona Abraham Linkoln, dodatni odbrambeni sistemi Patriot za avio i raketnu odbranu kao i avioni za osmatranje i špijuniranje da bi se pojačala mogućnost kontrole potencijalne iranske pretnje borodvima koji plove u regionu Zaliva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: