Sveštenicima "ukrajinske nove crkve" zabranjen ulaz na Svetu goru

Sveštenicima „ukrajinske nove crkve“ nije bilo dozvoljeno da prisustvuju službi u pojedinim svetogorskim manastirima.

Izvor: B92

Petak, 28.06.2019.

22:30

Sveštenicima
Ilustracija: Depositphotos/Eillen_1981

Ovo je preneo ukrajinski portal „Strana“, pozivajući se na saopštenje koje se nalazi na sajtu te crkve.

Kako portal piše, u saopštenju se govori o poseti delegacije takozvane „pravoslavne crkve Ukrajine“ Svetoj gori u periodu od 21. do 23. juna ove godine, prenosi "Sputnjik".

Navodi se da su članovi delegacije planirali da posete manastire Ksenofont, Pantokrator, Iviron, Filotej, Esfigmen i Karakal. Niame, pomenuti manastiri su nakon dobijanja tomosa o autokefalnosti ostali lojalni patrijarhu Vartolomeju, sa izuzetkom manastira Filotej i Karakal.

Portal ističe da je delegacija uspela da uđe u manastire Filotej i Karakal, jer su se pomešali sa vernicima.

Međutim, kada su svetogorski monasi primetili svešteničke odore, hteli su da saznaju kojoj strukturi sveštenici pripadaju. Kada su čuli da je reč o takozvanoj „ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi“, monasi su upozorili članove delegacije da na službi ne ostavljaju čak ni pomene. Pored toga, monasi su ih zamolili da ne fotografišu, kako ne bi diskreditovali manastire.

Ukrajinski portal piše da su delegacija nakon toga napustila manastire.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: