Krivična prijava za ratni zločin bivšem predsedniku Slovenije; Kučan: Svedočiće istorija

Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podneta je krivična prijava protiv bivšeg predsednika Slovenije Mlana Kučana.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.06.2019.

07:24

Krivična prijava za ratni zločin bivšem predsedniku Slovenije; Kučan: Svedočiće istorija
EPA PHOTO EPA/ANTONIO BAT/ab

On se tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i za genocid u leto 1991.

Pozivajući se na svoja saznanja, Politika je pisala da su krivičnom prijavom obuhvaćeni i Janez Slapar, koji je u to vreme bio načelnik, repbuličkog štaba Teritorijalne odbrane Slovenje, zatim Franc Anderlič, tada komandant TO Južnoprimorske pokrajine Slovenije, kao i još trojica neposrednih izvršilaca zločina.

Njima se, prema pisanju Politike, na teret stavlja da su kršili pravila međunarodnog prava iz Ženevske konvencije za vreme oružanog sukoba, koji je trajao od 27. juna do 7. jula 1991. na teritriji Slovenije, između Jugoslovenske narodne armije i Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove SFRJ na jednoj strani, oružanih sastava TO Slovenije i drugih paravojnih formacija rukovodstva Slovenije (tzv Narodne zaštite) na drugoj strani.

Krivičnu prijavu je podneo advokat Dušan Bratić, koji istažuje zločine nad pripadnicima JNA i civilima tokom ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ devedesetih godina prošlog veka. U prijavi se navodi da je grupa pripadnia TO Slovenije, 29. juna 1991, u mestu Skofje, u neposrednoj blizini istoimenog graničnog prelaza između tadašnje SFRJ i Italije, u vreme primene Sporazuma o prekidu vatre između strana u oružanom sukobu, otvorila vatru iz automatskih pušaka na kolonu sastavljenu od pet terenskih vozila JNA.

Bratić ističe da je Kučan tada bio predsednik Slovenije i imao efektivnu komandnu vlast nad svim oružanim formacijama, pa ulazi u red glavnih ratnih zločinaca u razbijanju Jugoslavije.

"Kučan ne samo da nije preduzeo ništa da se kazne izvršioci, već je podsticao na izršenje ratnih zločina, pa su do 8. jula 1991. izvršeni brojni ratni zločini prema civilnom stanovništvu, među kojima su i žene i deca pripadnika JNA, ranjenici, sanitetsko osoblje, zarobljenici, vojnici koji su položili oružje", kaže, između ostalog, Bratić.

Kučan: O mojoj ulozi će svedočiti istorija

Kučan je na tužbu rekao da ne zaslužuje nikakav komentar, te da će o njegovoj ulozi suditi istorija.

Kučan je povodom pisanja Politike o Bratićevoj krivičnoj prijavi za Radio Sarajevo rekao da te optužbe ne vode računa ni o činjenicama ni o istorijskom kontekstu.

"Također, ne uvažavaju činjenicu da je sutra 28. juni, Vidovdan, i 30 godišnjica poznatog govora Slobodana Miloševića na Gazimestanu u kojem je obznanjena politika koja je do kraja razbila Jugoslaviju i onemogućila normalan život svih gradjanima Jugoslavije. Što se tiče moje uloge, o njoj će posvedočiti istorija“, rekao je Kučan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: