Tusk: EU bliže dogovoru o najvišim funkcijama

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je na marginama samita G20 u Osaki da je EU trenutno "bliže" dogovoru o najvišim funkcijama u Uniji.

Izvor: Beta

Petak, 28.06.2019.

11:13

Tusk: EU bliže dogovoru o najvišim funkcijama
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Posle neuspeha prethodnih pregovora, evropski lideri će se sastati na vanrednom samitu u nedelju uveče, pre prve sednice novog saziva evropskog parlamenta.

Tusk je naveo da se razgovori svakako nastavljaju na marginama samita G20, posebno s Francuskom i Nemačkom, kao i da je imao "12 ili 13 telefonskih poziva" drugih evropskih igrača.

"Moj utisak je da smo bliže rešenju ali i dalje predaleko da bi se danas reklo nešto konkretnije. Ne očekujte da vidite beli dim u Osaki", rekao je Tusk, aludirajući na tradiciju prilikom izbora poglavara katoličke crkve.

Samit u Osaki je prilika za glavne evropske lidere da razmotre različite opcije za ključne položaje u evropskim institucijama. Pored mesta predsednika Evropske komisije, koje trenutno drži Luksemburžanin Žan-Klod Junker, potrebno je imenovati predsedništvo Evropskog saveta, visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku, predsedništvo Evropske centralne banke i Evropskog parlamenta.

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da želi dogovor o imenovanjima na sve ključne pozicije na vanrednom samitu u Briselu da bi se izbegao "krug institucionalne disfunkcionalnosti"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: