Tusk: EU bliže dogovoru o najvišim funkcijama

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je na marginama samita G20 u Osaki da je EU trenutno "bliže" dogovoru o najvišim funkcijama u Uniji.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Posle neuspeha prethodnih pregovora, evropski lideri će se sastati na vanrednom samitu u nedelju uveče, pre prve sednice novog saziva evropskog parlamenta.

Tusk je naveo da se razgovori svakako nastavljaju na marginama samita G20, posebno s Francuskom i Nemačkom, kao i da je imao "12 ili 13 telefonskih poziva" drugih evropskih igrača.

"Moj utisak je da smo bliže rešenju ali i dalje predaleko da bi se danas reklo nešto konkretnije. Ne očekujte da vidite beli dim u Osaki", rekao je Tusk, aludirajući na tradiciju prilikom izbora poglavara katoličke crkve.

Samit u Osaki je prilika za glavne evropske lidere da razmotre različite opcije za ključne položaje u evropskim institucijama. Pored mesta predsednika Evropske komisije, koje trenutno drži Luksemburžanin Žan-Klod Junker, potrebno je imenovati predsedništvo Evropskog saveta, visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku, predsedništvo Evropske centralne banke i Evropskog parlamenta.

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da želi dogovor o imenovanjima na sve ključne pozicije na vanrednom samitu u Briselu da bi se izbegao "krug institucionalne disfunkcionalnosti"

strana 1 od 18 idi na stranu