Đukanovićev kabinet: Nismo dobili pismo vaseljenskog patrijarha

Iz kabineta crnogorskog predsednika Mila Đukanovića je saopšteno da nisu zvanično dobili pismo vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.06.2019.

17:10

Đukanovićev kabinet: Nismo dobili pismo vaseljenskog patrijarha
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Kako navode, o njemu su informisani putem medija, prenela je RTCG.

U pismu Vartolomeja se, inače, navodi da Vaseljenska patrijaršija kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje Mitropoliju SPC pod nadležnošću mitropolita Amfilohija.

U pismu Đukanoviću od 21. juna Vartolomej navodi da "jasno i potpuno otvoreno saopštava da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću visokopreosvećenog mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha najsvetije crkve srpske", poručio je Vartolomej.

Kako dodaje, crkva crnogorska nikad nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana pravoslavna crkva crnogorska pod Mirašem Dedeićem ne pripada pravoslavnoj crkvi.

Gospodin Dedeić nije episkop pravoslavne crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske patrijaršije, navodi se u pismu.

Vartolomej ukazuje da pismo šalje jer ne želi da "narod Crne Gore dodje u stanje crkvene izolocije i odsečenosti od tela sveukupne zajednice pravoslavnih crkava, s obzirom da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu".

Vaseljenski partijarh svoje pismo završava molbom Milu Đukanoviću da napisano ne shvati kao mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, "nego kao želju naše Majke Crkve Konstantinopoljske da pomogne Vašem pobožnom narodu u kritičnim istorijskim trenucima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: