Han: Otvaranje novih poglavlja sa Srbijom u drugoj polovini godine

Komesar za pristupne pregovore Johanes Han ocenio je da je otvarnje poglavlja 9, o finasijskim uslugama važan korak u pregovorima Srbije o članstvu u EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC
Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Han je pozvao Beograd da ubrza reforme i otvaranje novih poglavlja do kraja ove godine.

"EU ostaje u potpunosti posvećana EU pespektivi Srbije, a Evropska komisja i zemlje članice uvek podržati otvarnje novih poglavlja ako zemlja napreduje u oblasti reformi. Ubeđen sam da će u drugom delu ove godine još otvorenih poglavlja", poručio je Han.

Johanes Han je nakon Međuvladine konferencije EU Srbija na kojoj je otvoreno poglavlje 9 naglasio da je u pitanju ”važan korak” jer dobre regulative u oblasti finansijskih usluga osiguravaju makrofinansijsku stabilnost i ekonomski razvoj.

On je ocenio da Srbija već i danas ima dobrobiti od stabilnog i otpornog finansijskog sistema.

”Van ovopg poglavlja, želeo bih da vidim da Srbija ubrza proces svojih reformi kako bi zadržala ukupni tempo pristupnih pregovora sa EU. Srbija mora da radi sa većom odlučnošću posebno u oblasti vladavine prava, fundamentalnih prava i demokratskog uparvljanja”, rekao je Han.

Evropski komesar za pregovore o pristupnaju posebno se zahvalio ministraki Jadranki Joksimović za njeno ”nesvakidašnje angažovanje” i ”odlučnost” u radu na pristupanju i evropskoj perspektivi Srbije.

”Vladavina prava, ekonomski razvoj ostaju u srcu procesa porširenja. U interesu Srbije je da ojača implementaciju reformi u skladu sa strateškom orjentaciom vlade da se pridruži EU”, poručio je Johanes Han.

On je ponovio da se reforme sprovode zbog građana, a ne zarad zadovoljavanja EU zvaničnika i ocenio da građani već tokom pristupnog procesa mogu videti boljitak ukoliko vlasti odlučno primene reforme.

Evropski komesar je dodao da su Evroposka komisija i Srbija potpisali i IPA program za 2018. godonu.

”To znači da je EU posvećana ovom procesu i nastavićemo da podržavamo Srbiju na njenom evrointegracionom putu”, poručio je Han.

On je, kao ilustraciju povećenosti EU porocesu proširenja i zemljama u tom procesu, naglasio da je EU od 2007 godine obezbedila oko 2,7 milijarde evra bespovrate pomoći

”Srećan sam da smo sa Srbijom postpisali ovaj sporazum o godišnjem pretpristupnoj finansijskoj pomoći u vrednosti skoro 180 milona evra. Ovim fondovima EU će na prvom mestu poboljšati život građana Srbije u različitim oblastima.

EU će podržati projekte u oblasti poboljšanja kvaliteta vode, vazduha, razvoja turizma kao i pristup srpskim komapanijama u oblasti inovacija i poslednjih tehonologija”, zaključio je Johanes Han.

strana 1 od 18 idi na stranu