Ambasada SAD upozorila Amerikance u Beogradu

Ambasada SAD u Srbiji objavila je na svom sajtu upozorenje američkim građanima na opasnost od protesta u blizini zgrade ambasade u Beogradu u subotu 29. juna.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2019.

16:47

Ambasada SAD upozorila Amerikance u Beogradu
Depostit photos/Vadim Vasenin

U saopštenju se navodi da je policija prijavila da se u u subotu očekuje održavanje protesta protiv američke politike prema Srbiji i Kosovu oko 20 sati.

Dodaje se da protest organizuje pokret "Gerila".

Zbog toga, ambasada SAD savetuje da se izbegava taj deo grada, da se prate lokalni mediji zbog informacija, izbegavaju gužve, ne ističu se u javnosti.

Pokret "Gerila" nepoznat je široj javnosti, a za njih se čulo kada su se pojavili u tzv. "slobodnoj zoni" opozicije u centru Beograda.

Predsednik pokreta privođen je prošle godine zbog komentara protiv predsednika Srbije na društvenoj mreži, a na svom sajtu oglašavali su se i protiv opozicije, poput ocene da njen "veliki deo očigledno radi za Vučića".

Albanija: Američka ambasada upozorava svoje državljane pred izbore

Ambasada SAD u Tirani pozvala je građane Sjedinjenih Država koji borave u Albaniji, da u nedelju, 30. juna, kada bi trebalo da se održe lokalni izbori u toj zemlji, izbegavaju biračka mesta, centre za prebrojavanje glasova i objekte gde će biti smeštene opštinske izborne komisije.

Kako prenosi makedonski portal a1on, američka ambasada u saopštenju informiše svoje građane da će lokalni izbori biti održani 30. juna.

"Nedavni incidenti uz nasilje, usmereni ka licima koji su uključeni u izborni proces, povećavaju mogućnost za dodatno nasilje ili druge zabrinjavajuće događaje tokom dana izbora. Zbog toga preporučujemo našim državljanima da budu pažljiviji i da izbegavaju biračka mesta, centre za prebrojavanje glasova, kao i objekte gde će biti smeštene izborne komisije", navodi se u saopštenju ambasade SAD u Tirani.

Na veću pažnju svojim građanima, tokom lokalnih izbora 30. juna u Albaniji, pozvala je i ambasada Italije u Tirani.

Albanska Centralna izborna komisija danas je saopštila da je izdala više akreditacija o praćenju izbora u nedelju, pa će tako iz američke ambasade izbore pratiti 20 posmatrača i 19 prevodilaca, dok iz italijanske i britanske ambasade po četvoro posmatrača i troje prevodilaca.

OEBS izbore prati sa 150 posmatrača, a akreditacije su dobile i dve strane medijske kuće, Al Džazira i austrijska ORT.

Savet Evrope juče je otkazao svoju posmatračku misiju zbog, kako su naveli, bezbednosne opasnosti u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: