"Konačno će svi građani Beograda ostvariti pravo da žive u komunalnom redu"

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izrazio je zadovoljstvo što je danas u Narodnoj skupštini počela glavna rasprava o zakonu o komunalnoj miliciji

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2019.

16:50

Foto: Screenshot/Prva TV

Vesić je pozvao poslanike da glasaju za usvajanje ovog zakona.

"Na izmenama zakona veoma dugo i naporno su radili Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Grad Beograd, kako bi komunalna milicija bila efikasnija u uvođenju komunalnog reda i kako bi se građani zaštitili od bahatosti svake vrste, nezavisno od toga da li se radi o bahatom parkiranju, glasnoj muzici, bacanju smeća van mesta koja su za to određena ili nepoštovanju drugih pravila komunalnog reda", rekao je Vesić.

Kako prenosi gradski Sekretarijat za informisanje, on je istakao da su izmene zakona urađene u korist običnih građana, radi poštovanja komunalnog reda i zaštite prava koje građani imaju pred zakonom.

"Baš kao što pripadnici MUP-a brinu o bezbednosti svakog našeg građanina, tako i komunalni milicioneri brinu o svakom i najsitnijem komunalnom problemu, kako bi građanke i građani bili zadovoljni. Zato i verujem da će promena imena ove službe u Komunalnu miliciju jasnije pokazati vezu ove službe sa običnim ljudima jer ona postoji da brine o tome da se život svakog čoveka odvija u uređenom komunalnom okruženju", rekao je Vesić.

On je ocenio da ovaj zakon omogućava da se komunalna milicija obrazuje na nivou opština kao deo opštinske ili gradske uprave, što do sada nije bio slučaj.

Precizirao je da će sada svaka lokalna samouprava sama odlučivati koliko će imati komunalnih milicionera, u zavisnosti od potrebe i bez obzira na broj stanovnika, a biće omogućeno i da više manjih lokalnih samouprava mogu da obrazuju zajedničku službu komunalne milicije, što je značajno zbog smanjenja troškova i ekonomičnosti.

Što se Beograda tiče, dosadašnja odredba na osnovu koje je mogao da ima jednog komunalnog milicionera na pet hiljada stanovnika, zbog koje ima 277 komunalnih milicionara, dovela je do situacije da komunalni milicionar nikada nije kročio u prigradske opštine.

"Imamo stalne zahteve građana iz mnogih delova grada, posebno iz prigradskih opština, za prisustvo komunalne milicije i sada ćemo moći na te zahteve pozitivno da odgovorimo. Umesto jedne, kao što je sada slučaj, Grad Beograd će u samom gradu imati više stanica komunalne milicije, dok će u svakoj prigradskoj opštini biti osnovana posebna stanica, a u većim naseljenim mestima odeljenja komunalne milicije. Tako će konačno svi građani Beograda ostvariti pravo da žive u komunalnom redu. Koliko će Beograd imati komunalnih milicionara, zavisiće od potrebe grada", rekao je Vesić.

On je dodao da će ubuduće svaka lokalna samouprava samostalno donositi odluku o boji i izgledu uniforme svoje komunalne milicije, što je inače česta praksa u zemljama EU, s tim što komunalna milicija više neće moći da koristi boju uniforme koju koristi policija.

"Boja i izgled uniforme omogućiće snažniju identifikaciju komunalne milicije s lokalnom zajednicom, a beogradska komunalna milicija će promeniti uniforme do kraja naredne godine", najavio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je istakao da je posebno zadovoljan i time što su novim zakonom uvedeni stroži kriterijumi za zapošljavanje komunalnih milicionara.

"To znači da komunalni milicionar neće moći da postane niko za koga se tokom bezbednosne provere utvrdi da se protiv njega vodi postupak ili je pravosnažno osuđen za dela koja se gone po službenoj dužnosti, da je pravosnažno kažnjen za prekršaje iz oblasti javnog reda i mira sa elementima nasilja i za prekršaje iz oblasti propisa kojima se uređuje nabavka, držanje i nošenje oružja i municije", rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda rekao je da je jedna od novina koju donose izmene zakona ta da će pripadnicima komunalne milicije biti omogućen rad u civilu isključivo po pismenom nalogu načelnika komunalne milicije i za poslove iz nadležnosti komunalne milicije.

"Radom u civilu omogućava se da se efikasnije uspostavi komunalni red, naročito u oblastima bespravnog zauzeća javne površine, nelegalne prodaje, nelegalnog taksi-prevoza, kao i buke u ugostiteljskim objektima. U dosadašnjoj praksi, rad u uniformi se pokazao nedovoljno efikasnim jer se prekršioci uočavanjem obeleženih vozila i milicionara na terenu udaljavaju sa lica mesta, utišavaju preglasnu muziku ili drugi izvor buke, čime onemogućavaju patrolu da zatekne i konstatuje na licu mesta činjenje prekršaja, a što je osnovni uslov da budu sankcionisani", precizirao je Vesić.

Vesić je kazao da će komunalni milicioneri moći, na osnovu izmena zakona, i da snimaju počinioce komunalnih prekršaja putem tableta koji su povezani s gradskim serverom i tako dokazuju remećenje komunalnog reda. To se odnosi na bahato parkiranje, posebno na pešačkim prelazima, tramvajskim šinama, u žutoj traci, bacanje smeća, puštanje glasne muzike.

"Oni nasilnici koji remete komunalni red imaju obavezu da postupe po nalogu komunalnog milicionara, što do sada nije bio slučaj", pojasnio je Vesić.

On je dodao da je jedna od novina i Unutrašnja kontrola, kao posebna organizaciona jedinica u sastavu Komunalne milicije, čiji je cilj kontrola rada komunalnih milicionera i drugih zaposlenih u Komunalnoj miliciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: