Vučić o Ruskom centru: Vodimo računa o interesima Srbije

Država ima ozbiljnu politiku i rukovodi se onim što su interesi Srbije, poručio je Vučić na pitanje o statusu RSHC u Nišu.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2019.

22:00

Vučić o Ruskom centru: Vodimo računa o interesima Srbije

"Mi radimo ono što je naš posao i što je najbolje za Srbiju i tako ćemo se ponašati i u budućnosti", rekao je Vučić novinarima u Nišu.

Na pitanje kada će biti rešeno pitanje statusa Centra, Vučić je rekao:

"Rešeno je. Rešava se sve. Ne znam ja o čemu vi govorite. Sa mnom se, kao predsednikom Republike, razgovara zna se na koji način i zna se kako ja razgovaram sa njima. Vodim računa o interesima države. Kada bude bilo kakvih promena o bilo kakvom statusu, bićete obavešteni".

Uz konstataciju da bi neki uvek da traže politički razlog da nekoga kritikuju, upitao je da li je potrebno da se spasavaju životi ljudi, da se rade najbolje stvari za stanovništvo ili da se bavimo politikom.

"Ukoliko bismo to potpisali rekli biste da smo okrenuli leđa EU i da nismo na evropskom putu, a ako ne bismo potpisali onda biste rekli - odrekli ste se braće Rusa. Država ima ozbiljnu politiku i ne rukovodi se time šta se nekome sviša ili ne, već svojim interesima", rekao je Vučić.

Vučić: Poboljšavamo životni standard vatrogascima i spasiocima

Vatrogascima i pripadnicima spasilackih jedinica već ove godine biće povećane plate za najmanje 10 odsto, a sledeće možda i više od toga i država će raditi na poboljšavanju njihovog životnog standarda, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je istakao, na svečanosti povodom završetaka trodnevne međunarodne vežbe u oblasti vanrednih situacija "Srbija 2019", da oni rade jedan od najtežih poslova i da država želi da motiviše ljude da se bave tim poslom.

"Njihov status ćemo da propavimo i poboljšanjem opreme, a već je dosta toga i uređeno", rekao je Vučić i zahvalio MUP-u što o tome brine i ministru Nebojši Stefanoviću.

Predsednik je kazao da država mora tim ljudima da se oduži boljim životnim standardom i da će, ako godišnja inflacija bude dva ili 2,5 odsto, povećanje plate od najmanje 10 odsto značiti veliki rast životnog standarda.

Vučić je zahvalio ruskim prijateljima koji su sa našim prijatlejima iz regiona - BiH, Severne Makedonije, Turske i Mađarske, ali i sa prijateljima sa Kube i iz Rusko- jermenskog centra, koji su se borili sa nama 2014. godine kada su u Srbiji bile velike poplave.

Predsednik Srbije je istakao da su ruske spasilačke jedinice tokom poplava u Srbiji rizikovale živote svojih članova u Obrenovcu koji su borili za svaki život i da je od tada stvorena "ta vrsta bratstva naših spasilačkih jedinica".

Vučić je primetio da je njima na svečanosti teško iako samo sede ali na vrućini i da zato treba građani da poštuju to što spasioci i vatrogasci rade u najtežim uslovima - kada su požari, kada je hladno u poplavama.

I ovog puta je naša zemlja mogla u toj oblasti da nauči mnogo od prijatelja iz Rusije, rekao je on i dodao da se Srbija pokazala kao dobri domaćini.

Kako je rekao, najvažnija pouka je regionalno povezivanje jer elemetarne nepogode ne poznaju granice i da zato moramo da štitimo stanovništvo zajedno.

Takođe, saradnja je važna i globalno, a to je pokazala Rusija koja nam je pomagala kada god smo imali elementarne nepogode, naglasio je Vučić.

Dodaje da treba da unapređujemo infrastrukturu i izgradimo objekte kako bi se zašititili od potencijalnih nepogoda, da opremimo ljude.

Vučić ističe da država danas ima mnogo više novca za to nego ranije i da su poslednje poplave pokazale da vredi sve što je urađeno u prethodnom periodu, pošto nije bilo poplava ni u Mionici, niti Valjevu i Aleksincu.

"Želim da zahvalim građanima Srbije što su dobro razumeli koliko je uloga spasilaca i vatrogasaca i svih onih koji svoje najvažije stavljauju na kocku svakog dana i što su uz njih", poručio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: