Tramp: Ne želim rat sa Iranom; Rohani: Iran ne želi rat ni sa kim

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da iransko rukovodstvo nije preterano pametno, ali da on ne želi rat sa Iranom.

Izvor: Beta

Sreda, 26.06.2019.

15:50

Tramp: Ne želim rat sa Iranom; Rohani: Iran ne želi rat ni sa kim
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

"Ne mislim da je iransko rukovodstvo pametno. Nadam se da neće biti rata sa Iranom, on ne bi trajao dugo", rekao je Tramp u intervjuu televiziji Foks, a prenosi ANSA.

Istovremeno, prenosi Beta, iranski predsednik Hasan Rohani rekao je svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu da njegova zemlja "ne želi rat ni sa jednom zemljom", pa tako ni sa SAD, prenela je danas iranska državna agencija IRNA.

"Iran nema nikakav interes da podiže tenzije u regionu i ne želi rat ni sa jednom zemljom, pa ni sa SAD", rekao je Rohani u telefonskom razgovoru s Makronom.

Rohani i Makron razgovarali su u vreme snažnih tenzija izmedju Vašingtona i Teherana, manje od nedelju dana pošto je Iran oborio američki dron, i u vreme zabrinutosti za budućnost nuklearnog sporazuma s Iranom koji su SAD unilateralno napustile 2018.

Makron je u ponedeljak rekao da će s američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovarati o Iranu na marginama samita G20 koji se krajem nedelje održava u Japanu.

Kako prenosi IRNA, Rohani je Makronu rekao da su Iranci "uvek radili u korist mira i regionalne stabilnosti i da će i dalje to raditi".

"Ako Iran ne ostvaruje koristi od sporazuma, Iran će umanjiti svoje obaveze na koje je pristao", naveo je Rohani i dodao da Teheran "neće ponovo pregovarati" o sporazumu.

Iranski predsednik je SAD označio kao krivca za "svu napetost u regionu" a povodom oborenog drona je rekao da je letelica dobila upozorenje kada je ušla u iranski vazdušni prostor.

"Ako SAD žele da ilegalno ulaze u iranske teritorijalne vode, oružane snage će odlučno odgovoriti", upozorio je Rohani.

Vašington tvrdi da je dron oboren u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: