Meteorolozi: Stiže pakao, Evropa obara temperaturne rekorde

Evropa se našla na udaru toplotnog talasa a meteorolozi predviđaju da bi u velikom delu kontinenta mogli da budu oboreni istorijski rekordi u visini temperature

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.06.2019.

13:27

Meteorolozi: Stiže pakao, Evropa obara temperaturne rekorde
Ilustracija: Depositphotos/nejron

Kako navodi hrvatski sajt Indeks, pozivajući se na Sciencealert.com, očekuje se da će toplotni talas dostići svoj vrhunac od danas do petka kada se u oblasti od Španije do Poljske predviđaju temperature za 11 do 17 stepeni celzijusa više od uobičajenih, odnosno od 35 do 40 stepeni.

U pojedinim mestima će biti i toplije, posebno u gradovima, gde efekat "urbanog ostrva toplote", povećava temperature zbog asfalta i betona.

Najviše temperature očekuju se u zapadnoj i srednjoj Evropi, a španski meteorolog Sivija Laplana upozorila je na Tviteru da "stiže pakao".

U Madridu se predviđa da će se u petak živa zaustaviti na 40,6 stepeni Celzijusove skale, što će biti najviša temperatura ikada zabeležena u tom gradu.

Slične temperature mogu se očekivati i u Parizu, a finski meteorolog Mika Rantanen rekao je da kompjuterski model za Francusku predviđa vrućinu nezabeleženog intenziteta za jun.

Francuski meteorolog Žijaume Voznika naveo je na Tviteru da će Francuska u petak najverovatnije zabeležiti novi temperaturni rekord od 45 stepeni celzijusa, čime će oboriti onaj iz 2003. godine od 44,1 stepeni celzijusa.

U Berlinu se u četvrtak očekuju rekordne temperature, a u Potsdamu će biti za dve stepena toplije nego ikad.

Klimatolog sa Univerziteta u Potsdamu Štefan Ramštorf naveo je na Tviteru da su toplotni talasi "tihe ubice" i podsetio da je u takvom talasu 2003. godine stradalo oko 70.000 ljudi u Evropi.

On je dodao da je prošle godine, zbog visokih temperatura tokom leta u Nemačkoj, umrlo najmanje 1.000 osoba.

U Ženevi se danas i u četvrtak očekuje 37 stepeni celzijusa, a u Kopenhagenu više od 30 stepeni celzijusa.

Osim u Francuskoj, očekuje se da će temperaturni rekordi za jun biti oboreni u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj.

S druge strane, u Velikoj Britaniji i Irskoj neće biti toliko visoke temperature, ali će na pojedinim mestima one dostizati 30 podeljak na Celzijusovoj skali, što je znatno više od uobičajenog za ovo doba godine.

I u južnoj Švedskoj i susednoj Danskoj moguće su mestimice temperature od 35 stepeni celzijusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: