Omogućeno izručenje ukrajinskog oligarha SAD

Viši sud Austrije doneo je konačnu presudu u petogodišnjem sporu u vezi sa zahtevom za izručenje ukrajinskog oligarha Dimitrija Firtaša SAD.

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2019.

09:37

Omogućeno izručenje ukrajinskog oligarha SAD
JanPietruszka/depositphotos/Ilustracija

Sud je potvrdio raniju presudu prema kojoj Firtaš može biti izručen američkom pravosuđu.

Poslednja sudska instancka odbacila je sve žalbe Firtašovih advokata i sada je na ministru pravosuđa Klemensu Jabloneru da donese političku odluku o izručenju.

Pošto je Viši sud u Beču februara 2017. doneo prvostepenu odluku o izručenju Firtaša SAD, njegovi advokati su uložili žalbu tražeći da se proveri da li je sud u donošenju odluke uzeo u obzir Povelju EU o ljudskim pravima.

Inače, Firtaš odbacuje sve optužbe iz SAD, gde ga tužilaštvo u Čikagu tereti za korupciju u vezi s jednim poslom u Indiji između 2006. i 2009. godine, ali koji, međutim, nikada nije ni sproveden u delo.

Njegovi pokušai da izdejstvuje obustavljanje postupka nisu do sada uradili plodom.

U Ukrajini je Firtaš podržavao izbor Petra Porošenka za predsednika, a njegove firme su se našle na meti brojnih istraga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: