Šta će na kraju biti sa imovinom SPC u Crnoj Gori

Veći deo imovine Mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori već je uknjižen, izjavio je protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2019.

10:03

Šta će na kraju biti sa imovinom SPC  u Crnoj Gori
Ilustracija: Depositphotos/ollirg06

On je to izjavio povodom mišljenja Venecijanske komisije da država Crna Gora može da preuzme vlasništvo nad crkvenom imovinom samo u upravnom postupku.

"Kada znamo tu činjenicu, a neko ne želi da je prihvati, ne samo kada je reč o Mitropoiji, ima mogućnost, negiranje prava svojine nad crkvom, džamijom, katedralom i to je moguće isključivo preko parničnog suda", kaže Džomić za današnji Blic.

Džomić, koji je i koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, ističe da je u tom slučaju teret na onome koji tuži.

"Mi (MCP) imamo pravosnažne uknjižbe. Druga mogućnost se odnosi na deo Crne Gore koji nije katastarski sređen i tu se vodi uprvni postupak. Da naglasim, veći deo imovine Mitropolije je uknjižen. Ako država želi da prisvoji ove druge objekte, ona mora da dokaže da joj pripadaju, a za sada nema nijednog dokaza da je država ikada bila vlasnik nad bilo kojom crkvom ili manastarom", jasan je Džmoć.

On dodaje da je sve što se događa poslednjih dana pokušaj vlasti u Crnoj Gori da relativizuje mišljenje Venecijanske komisije.

Objašnjava da je crnogorska vlada krenula od stava da je mišljenje Venecijanske komisije "pozitivno" i došli su do "vema pozitivnog".

Kao bitno u mišljenju te komisije, ističe Džomić, jeste činjenica da ne može biti promene titulara prava svojine nad svetnjama i imovini koja je Crkvi i verskim zajednicama zaveštana od vernika kroz vekove.

"Niko nikada i nije sporio pravo države Crne Gore da donosi zakone i uređuje društvene odnose i da obezbeđuje da zakoni važe za sve", ističe otac Džomić.

Ukazuje i da je čak mišljenje Venecijanske komisije pozitivno, a nije, ono ne bi moglo da bude važnije i snažnije od Ustava Crne Gore, a kulturna dobra su već zaštićena Zakonom o zastiti kulturnih dobara, dok su svojinsko pravni odnosi već uređeni Zakonom o svojinsko pravnim odnosima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: