RTS: Pad Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi

Konačni rezultati razvrstavanja univerziteta na Šangajskoj listi biće objavljeni u avgustu, ali su danas u zoru objavljene oblasne liste, javlja RTS.

Izvor: RTS

Sreda, 26.06.2019.

11:57

RTS: Pad Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi
Foto: Depositphotos/Leonid_Andronov

Profesor Fizičkog fakulteta dr Zoran Nikolić ima softver koji je izračunao da će Beogradski univerzitet pasti za tridesetak mesta na Šangajskoj listi.

Univerzitet u Beogradu je prošle godine zauzeo 302. mesto, a očekuje se da će i ove godine ostati u 400 univerziteta. Procenjuje se da će zabeležiti pad od oko 30 mesta, rekao je za RTS dr Zoran Nikolić, profesor Fizičkog fakulteta.

Objašnjava da to nije toliko posledica manjeg broja objavljenih radova, koliko velikog napretka koji beleže univerziteti iz Azije.

Oblasne liste univerziteta detaljno se vode u 54 oblasti, a Beogradski univerzitet je ove godine zastupljen u 25 oblasti, za razliku od prošlogodišnjih 27.

"Primetan je pad na listama većih oblasti, poput biologije, fizike, hemije, matematike", istakao je Nikolić.

Najbolju poziciju Univerzitet u Beogradu je ostvario 2017. godine kada je bio 284. u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: