Rama: Opozicija sprovodi spektakularno političko samoubistvo

Tirana -- Albanski premijer Edi Rama izjavio je da ne postoji ni najmanja šansa da izbori ne budu održani 30. juna, prenosi portal A1on.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Rama je reagovao na izjavu predsednika Ilira Mete o tome da nakon njegove uredbe o odlaganju lokalnih izbora u toj zemlji svaki pokušaj da se oni sprovedu postaje imaginaran.

Govoreći o stavu šefa albanske države Mete da nije smeo da dozvoli održavanja izbora na kojima bi, zbog bojkota opozicije, učestvovati samo jedna partija, Rama je rekao da oni koji žele da budu izabrani, treba da se prijave za učešće na izborima.

"Odluka opozicije da ne učestvuju na izborima je spektakularno političko samoubistvo, ali mi ne možemo ništa po tom pitanju da uradimo. Nema šanse da se dogodi ono o čemu oni pričaju, odnosno ja nisam spreman za takmičenje, pa ti nećes ući na stadion. Najvažno za nas je da sprovedemo ovaj proces na korektan način. Svako ima izbor da odluči da li želi da se prijavi za učešće na izborima ili ne“, istakao je Rama.

U vezi s procedurom o opozivu predsednika Mete, on je kazao da ta procedura treba da se realizuje do kraja, a Metino odlaganje izbora nazvao je "institucionalno-ustavnom nesrećom“.

Albanski predsednik Ilir Meta je pre dve nedelje poništio uredbu o održavanju lokalnih izbora u toj zemlji, zakazanih za 30. jun, navodeći da je takvu odluku doneo zbog masovnih protesta opozicije i potencijalne opasnosti za izbijanje građanskog sukoba.

Ujedinjena albanska opozicija na čelu s Demokratskom partijom Ljuljzima Baše ponovila je svoj stav da neće da učestvuje na izborima, te da će nastaviti da se bore protiv Edija Rame i njegove vlade.

Centralna izborna komisija u Albaniji, i pored odluke predsednika o odlaganju izbora, nastavila je s procesom pripremanja izbora, dok je vladajuća koalicija "Alijansa za evropsku Albaniju" predvođena Edijom Ramom nastavila s predizbornom kampanjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 462 idi na stranu