Izglasano: Rusija se vraća u Savet Evrope, "kao zombiji, prve noći otvorili vrata agresoru"

Rusija je dobila podršku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) da se nakon nekoliko godina vrati u to telo, javlja "Dojče vele". Ukrajina negoduje.

Izvor: B92
Podeli
Dan Kitwood/Getty Images
Dan Kitwood/Getty Images

Rusija će već od srede moći da učestvuje u izboru generalnog sekretara Saveta Evrope, panevropske organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Moskvi su pre pet godina suspendovana glasačka prava zbog aneksije Krimskog poluostrva.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozvala je rusku delegaciju da učestvuje u junskom zasedanju. Rezolucija tim povodom je bila usvojena kasno sinoć, nakon devet sati diskusije.

"Pravo članova da glasaju, da govore i budu predstavljeni u skupštini i njenim organima ne mogu biti suspendovana niti poništena u kontekstu osporavanja ili revidirana ovlašćenja", navodi se u tekstu dokumenta.

Kako se naglašava, "Osnovna prava ne mogu biti ni na koji način sankcionirana". Ipak, kao i pre, ostaje mogućnost osporavanja ovlašćenja delegacije.

Savet Evrope saopštio je u ponedeljak da je PS SE potvrdila prava članovima "da glasaju, govore i da budu zastupljeni u skupštini i njenim telima". Skupština je to izglasala sa 118 glasova "za" i 62 glasa protiv usvajanja, a desetoro je bilo uzdržano.

Kako se naglašava, ukrajinska, britanska, gruzijska delegacija poslale su 222 amandmana na rezoluciju, od kojih je samo jedan bio usvojen, javlja "Sputnjik".

Ruska delegacija je već stigla u Strazburg i podnela zahtev za potvrdu svojih ovlašćenja u skupštini.

Na ishod glasanja reagovao je predsednik ukrajinske delegacije u PS SE Vladimir Arjev.

"118 za, 62 protiv. PS SE u stanju zombija, je prve noći otvorio vrata agresoru. Sutra se bitka nastavlja. Za sankcije koje su i dalje moguća opcija. Sramota", napisao je Arjev na Fejsbuku.

PSSE je jedan od organa Saveta Evrope i u njemu sede delegacije parlamenata 47 država članica. Ona nema moć da daje obavezujuće naloge, ali može da daje preporuke i da od nacionalnih vlada zahteva da polože račune o ljudskim pravima i demokratiji.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 2014. reagovala na rusko pripajanje Krima i podršku Moskve proruskim separatistima na istoku Ukrajine, tako što su ruskoj delegaciji u Savetu Evrope (SE) uskratili pravo glasa, uskratili pravo njenim članovima da budu na čelu komiteta SE, učestvuju u telima koja odlučuju i posmatračkim misijama do kraja godine.

Godine 2015. PS SE je dva puta razmatrala pitanje vraćanja ovlašćenja ruskoj delegaciji, ali su se tada sankcije samo pooštravale.

Kao odgovor na to, delegacija je izjavila da odbija da radi u takvim uslovima i 2016—2018. nije slala zahtev za potvrdu mandata zbog antiruskog raspoloženja. Ruska strana je takođe predložila da se u propise Skupštine unesu odredbe da niko nema prava da oduzima mandate nacionalnim delegacijama.

strana 1 od 462 idi na stranu