"Predlog CEAS-a o promeni Ustava odgovara stanju na terenu, ali je na nivou korisne fikcije"

Faktičko stanje na terenu odgovara predlogu CEAS-a da se promeni preambula Ustava Srbije, rekao je analitičar Dejan Vuk Stanković.

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.06.2019.

15:35

Ilustracija: Depositphotos/Yarr65

Vuk Stanković je naglasio da predlog da se promeni preambula tako što bi se definisalo da su četiri opštine na severu KiM u sastavu Srbije odgovara stanju na terenu, ali da je pravno gledano taj predlog apsurdan, jer izgleda kao da se time izbacuju ostale kosovske opštine iz Ustava Srbije.

Stanković kaže za Tanjug da se te četiri opštine već nalaze u Ustavu i to u sastavu Srbije.

"Pravno gledano, taj predlog je apsurdan, a bez političkog dogovora unutar zemlje i bez nekog međunarodnog dogovora teško se može ići na priču o korekciji granica, bilo da govorite o korekciji granica Srbije, bilo da se govori o korekciji granica Kosova", rekao je Stanković.

Dodaje da se za to moraju usaglasiti političke elite u Beogradu i Prištini, kao i političke elite u regionu, Evropi i svetu i najzad mora se dobiti verifikacija naroda na Kosovu, a pre svega u Srbiji.

"Ako se gleda slovo i duh Ustava Srbije, to bi značilo da ostalih 14 opština bude isključeno iz sastava zemlje", navodi Stanković.

Prema njegovim rečima, faktičko stanje na terenu jeste nešto što odgovara tome što je CEAS predložio, jer su to četiri opštine gde su Srbi etnička većina, u kojima Kosovo nikada nije delotvorno funkcionisalo kao država i gde se ne oseća prisustvo kosovske države na način na koji je ono vidljivo i prepoznatljivo u drugim delovima Kosova.

"Ali, to je daleko od razrade. Nije potpuno odvojen od istine taj predlog, istina jeste da tu nema Kosova, kao i da su te četiri opštine u potpunosti oslonjene na Srbiju, ali fakticiteti na Kosovu, bez nekih političkih verifikacija na više različitih nivoa nisu nešto što je na duge staze održivo", rekao je Stanković.

Kaže da ta ideja u ovom trenutku izgleda kao neka vrsta "možda čak i korisne fikcije", kako bi se testirala spremnost u diplomatskim, pa i u širim krugovima u javnom mnjenju da se ide na varijantu podele KiM ali, smatra, "daleko smo još uvek i od razmišljanja da se tako nešto u ovom trenutku desi".

Stanković smatra da će status kvo oko rešavanja kosovskog problema u političkom i pre svega u diplomatskom smislu potrajati još neko vreme, kao i da može da potraje do onog trenutka dok neko ne napravi diskontinuitet u pristupima.

Ističe da je teško pregovarati sa Albancima koji su dobili sve što su hteli, kao i sa velikim silama, kao što su zapadne, koje pitanje svog kredibiliteta vezuju za pitanje opstanka nezavisnog Kosova.

Dodaje da i Rusija ima svoje "političke igre oko Kosova", kojima želi, navodi, da sačuva svoj uticaj na Balkanu, a i da iskoristi kosovski presedan da rešava svoje nacionalne problem, kao što je bio slučaj u Gruziji i Ukrajini.

"To je mnogo komplikovano pitanje i sve dok se to pitanje ne reaktualizuje u punom smislu te reči u svim metropolama u kojima se danas donose odluke u svetu i dokle god ne prestane ta tenzičnost u odnosima velikih sila, teško će se doći do neke vrste održivog kompromisa", smatra Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: