Dogovarali investicije: Dodik primio lažnog milijardera iz Vijetnama?

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik primio je lažnog biznismena Mai Vu Mina i razgovarao sa njim o navodnim investicijama.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq
Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

Ugostila ga je i predsednica entiteta BiH Željka Cvijanović. Lažni biznismen obišao je i Tehnički remont Bratunac, a njegovu firmu državna televizija predstavila je "jednom od vodećih korporacija u svijetu", javlja Klix.

"Predstavnici privredne delegacije Vijetnama obišli su Tehnički remont Bratunac, gdje je dogovorena poslovna saradnja u oblasti namenske industrije. Sapa Tale Grup je jedna od vodećih investicijsko-razvojnih korporacija u svetu koja ulaže u oblast finansija i u razvoj visokih tehnologija, infrastrukture i energetike", objavio je BHRT 13. juna 2019. godine.

S predstavnicima firme Sapa Tale Grup sastali su se i Milorad Dodik i Željka Cvijanović. O ovim uspešnim susretima građani su informisani putem službene veb-stranice Predsedništva BiH i službene veb-stranice predsednika RS.

Puni entuzijazma

Dodik se nakon sastanka pohvalio da je s predsednikom korporacije Sapa Tale Grup Mai Vu Minom iz Vijetnama razgovarao "o mogućnostima ekonomske saradnje BiH i Vijetnama".

Obećavajuće poruke nakon sastanka medijima je poslala i Željka Cvijanović, koja je navela da je s Minom razgovarala "o mogućnostima uspostavljanja saradnje u oblasti turizma, bankarstva, poljoprivrede, kao i sporta i kulture". Naravno, Cvijanovićeva je Mina upoznala i o tome da je "Republika Srpska ekonomski i politički stabilna", dok je on ukazao na "bogate resurse Republike Srpske".

Objave državne televizije i reakcije Milorada Dodika i Željke Cvijanović nakon sastanka zaintrigirale su jednog blogera na platformi Medium.com koji se koristi nadimkom "Operacija Triciklo". On je istražio ko je Mai Vu Min i je li zaista "vijetnamski milijarder", a njegov tekst prenosi Klix.

Loše fotošopirao svoju glavu kraj Trampa

Min ima svoju stranicu na Vikipediji samo na vijetnamskom jeziku. Na toj stranici je navedeno da je reč o "samoproglašenom milijarderu", da je često spomenut i poznat na Svetskom ekonomskom forumu i Azijsko-pacifičkom ekonomskom forumu (APEC), da se susretao i sarađivao sa svetskim vođama poput Donalda Trampa, Džastina Trudoa, Vladimira Putina, Si Đinpinga, Džasinde Kejt Lorel Ardern i mnogim drugima, da je 2013. kupio projekat WHE Management Building od grupacije Schunk, pri čemu su mu pomogli gradonačelnik Talea Tomas Balcerovski i "nemački parlamentarac Nguyen Dac Nghiep".

Svi ovi navodi lepo zvuče, ali oni su lažni, pišu hrvatski mediji. O Minu ozbiljni svetski mediji ćute, a Gugl ga jedva poznaje.

Min je fotografije sa svetskim liderima poput Donalda Trampa promenio u Fotošopu i to tako da su intervencije na fotografijama jasno vidljive golim okom.

Što se tiče "vodeće investiciono-razvojne korporacije", kako je naziva državna televizija, Sapa Thale Group ima sedište u nemačkom gradiću Taleu, koji ima 16.000 stanovnika i u kojem je na vlasti CDU. Firma ima izuzetno lošu veb-stranicu, na kojoj se pored Mina spominje i ime Nguyen Dac Nghiep. Reč je o spomenutom "nemačkom parlamentarcu" koji je generalni direktor Sapa Talea. Pretraživanjem na internetu može se doći do informacije da Nghiep nije nemački parlamentarac, već fan CDU-a, kancelarke Angele Merkel i gradski većnik u Taleu.

Na prilično siromašnoj stranici korporacije koja navodno vredi milijarde postoji galerija slika Mina sa svetskim liderima koje su, što je prilično čudno za ozbiljnog biznismena, izrazito lošeg kvaliteta.

U "Unternehmenregisteru", odnosno nemačkom registru kompanija, moguće je pronaći i informacije koje se odnose na Sapa Tale Group. U tom registru jasno je navedeno da Sapa Tale Group nije nikakva korporacija kako su to tvrdili državna televizija i Dodik, već GmbH, što je društvo s ograničenom odgovornošću ili ekvivalent d.o.o.

Finansijski izveštaj Sapa Tale Groupa za 2015. godinu koji je jedini dostupan onlajn, pokazuje da su imali samo oko 2.500 evra prihoda, dok im stranica CompanyHouse procenjuje ukupni kapital na 25.000 evra. Sapa Thale Group je fotošopirala i zgradu u kojoj se nalaze kancelarije, a i enterijer. Reč je o zgradi koja nije njihova, nego unajmljuju prostor na toj adresi.

strana 1 od 148 idi na stranu