Beograd dobija spomenik despotu Stefanu Lazareviću

Beograd će dobiti spomenik despotu Stefanu Lazreviću koji će se nalaziti na prostoru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve i Palmotićeve ulice.

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2019.

13:17

Beograd dobija spomenik despotu Stefanu Lazareviću

To je odlučeno na sednici Skupštine grada.

Inicijativu za podizanje tog spomenika pokrenuo je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, u svojstvu građanina.

Odbornici su usvojili i rešenje o obrazovanju odbora za podizanje ovog spomenika.

Despot Stefan Lazarević je bio sin i naslednik srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, koji je poginuo u bici sa Turcima na Kosovu 1389. godine, i knjeginje Milice.

Na početku svoje vladavine, 1393. godine, Stefan je nosio titulu kneza, a kada je napunio 16 godina, majka mu je predala državu na upravljanje. Srpski despot je postao 1402. godine.

U svojoj zadužbini, manastiru Resava (sada Manasija), organizovao je Resavsku prepisivačku školu, a osim biografskih, pisao je i književne radove.

Od mađarskog kralja dobio je na upravljanje Beograd, koji je proglasio glavnim gradom Srbije. Umro je 1427. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: