Poslanici o Jovi Bakiću, Šapcu, N1, poplavama…

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije postavljali su danas pitanja o prodaji zemljišta, poplavama, radu TV Nove S, incidentu u Šapcu, sociologu Jovi Bakiću.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: depositphotos/Leonid_Andronov
Ilustracija: depositphotos/Leonid_Andronov

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Petar Jojić pitao je ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića koliko je Republika imala državnog zemljišta 2000. godine, a koliko ima danas.

"U ovoj oblasti ima kriminalnih dubokih korena. Tajkuni, a i stranci opljačkali su Srbiju na taj način što su uspeli da na nezakonit način dođu do ogromnih površina poljoprivrednog zemljišta", rekao je Jojić i dodao da “mafiju s državnim zemljištem treba što pre hapsiti”.

Kako kaže, treba izvršiti popis ko je i koliko uzeo zemljišta i po kojoj osnovi. “Smatram da treba da se izvrši revizija, jer je to od opšteg interesa”, rekao je Jojić.

Poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura tražila je da se u državnom budžetu za 2020. godinu izdvoji više sredstava za zaštitu od poplava, dok je Ðorđe Vukadinović iz poslaničke grupe "Pokret za spas Srbije - Nova Srbija" rekao da se u trenutku "kada je pola Beograda potopljeno" troši novac na izgradnju nacionalnog stadiona, što je, kako kaže, stvar luksuza.

On je dodao da je neumesno trošiti novac na izgradnju stadiona, navodeći da utakmice prve lige gleda u proseku 3.000 ljudi, a nacionalne reprezentacije 10.000 ljudi, dok se gradnja stadona najavljuje za 50.000 ili 60.000 gledalaca.

Vukadinović je pitao i da li je policija nešto preduzela u vezi sa jučerašnjim incidentom u Šapcu kada su, kako kaže, napadnuti i na brutalan način vređani aktivisti opozicione stranke koja je imala zakazan sastanak u tom gradu.

"To nije prvi put da se baš u Šapcu dešavaju takve stvari, to je loše i opasno. Priča o tome kako to gnevni građani ne žele da trpe ne znam koga, ne samo da je demagoška nego i štetna. Rasturanje i ometanje skupova političkih protivnika jeste neki od elemenata fašizma", ocenio je Vukadinović.

Poslanik na listi SNS-a Marjan Rističević želeo je da zna da li je tačno da je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić od aprila 2008. do 2012. godine preko ambasade Srbije u Vašingotnu ukupno platio 2,3 miliona dolara za lobističke usluge američkim agencijama, među kojima je “Podesta grupa”.

On je rekao i da je ugovor potpisao Mirko Stefanović, tadašnji sekretar Ministarstva spoljnih poslova, inače stric političara Borka Stefanovića.

Rističević je pokazao i naslovnu stranu prištinskog “Ekspresa” iz 2010. godine, te upitao da li je moguće da je Jeremić platio za lobiranje “za albansku stvar”, jer mu se kosovski časopis zahvaljuje.

Rističević je imao i pitanje u vezi s radom pojedinih medija u Srbiji.

Pitanja je prosledio REM-u, RATEL-u, Komisiji za zaštitu konkurencije, a želeo je da zna da li se televizije N1 i Nova S smatraju prekograničnim medijima, jer ih nema u registru i da li oni ugrožavaju domaće medije.

"Ne smeta mi šta radi Olja Bećković, ni Ivan Ivanović, smeta mi samo to što nisu registrovani kao elektronski mediji", rekao je Rističević.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić pitao je zašto Tužilaštvo nije pokrenulo krivični postupak protiv Jove Bakića koji je, kako je ocenio, svojim nastupima počinio krivična dela protiv ustavnog uređenja zemlje.

Atlagić kaže da je Bakić pominjao revoluciju, da svakodnevno na najprizemniji način blati predsednika Srbije Aleksandra Vučića, njegovu porodicu i saradnike, a da je skupštinu nazvao “štalom”.

"Pozivam Tužilaštvo da analizira javne nastupe docenta doktora Jove Bakića i predloži mere u skladu sa Krivičnim zakonikom", poručio je Atlagić.

strana 1 od 143 idi na stranu