Pompeo sa liderima S. Arabije i UAE o koaliciji protiv Irana

Državni sekretar SAD Majk Pompeo razgovarao je sa liderima Saudijske Arabije i UAE o borbi protiv "vojne pretnje Irana" stvaranjem međunarodne koalicije.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/Ron Przysucha / US STATE DEPARTMENT
EPA-EFE/Ron Przysucha / US STATE DEPARTMENT

U međunarodne koaliciju bi bile uključene azijske i evropske zemlje.

Pompeo se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sreo sa princom prestolonaslednikom emirata Abu Dabi šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom kojem je pokušao da "proda ideju" administracije predsednika Donalda Trampa o pomorskoj bezbednosti u Persijskom zalivu, u vreme pojačanih tenzija sa Iranom.

Pompeo je navodno preneo prestononasledniku da taj plan predviđa uključivanje UAE, Saudijske Arabije i još 20 zemalja, prenosi AP.

Pompeo je, u prisustvu novinara koji su putovali sa njim, rekao prestolonasledniku da bi se plan oslanjao na učešće regionalnih saveznika i njihovih vojnika. Pompeo je u Ujedinjene Arapske Emirate doputovao nakon posete Saudijskoj Arabiji, gde je sa kraljem Salmanom i prestolonaslednikom Mohamedon bin Salmanom u Saudijskoj Arabiji razgovarao o zaštiti brodova u Persijskom zalivu.

Pre polaska u Saudijsku Arabiju, Pompeo je najavio da će razgovarati sa zvaničnicima u Persijskom zalivu, kao i u Aziji i Evropi jer planira stvaranje međunarodne koalicije protiv Irana. Američki predsednik ranije je u ponedeljak je potpisao ukaz kojim se, nakon obaranja američkog drona prošle nedelje, uvode dodatne sankcije Iranu.

On je dodao da će te sankcije biti usmerene na vrhovnog vođu te zemlje ajatolaha Ali Hamneija.

strana 1 od 462 idi na stranu