"Migranti beže sa Balkana"

Na hiljade migranata pokušava trenutno da pobegne sa Balkana, gde je situacija teška kako zbog prepunih kampova, tako i zbog kriminala među ilegalcima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Ilustracija: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

To upozorava šef Odeljenja za borbu protiv krijumčara ljudi u austrijskoj Kriminalističkoj službi Gerald Tacgern.

Tacgern ističe da krijumčari sve više migrante prevoze kamionima, pa se može ponoviti drama kao leta 2015. kada je u jednom kamionu pronađen 71 mrtav migrant.

Bečki dnevnik "Kronen cajtung" preneo je da su se u protekle dve nedelje dogodila tri ubistva migranata, a da su žrtve bili Avganistanci koji su se bavili krijumčarenjem ljudi, a koji su se posvađali oko prihoda.

Tacgern je ukazao da ilegalne poslove među migrantima, koji stvaraju dodatne probleme u kampovima koji su prepuni.

On je, za bečki dnevnik "Kronen cajtung", rekao je da se promenilo i raspoloženje srpskog i bosanskog stanovništva prema migrantima, i da ne postoji više spremnost na pomoć, pošto je sve češće prisutno nasilje migranata prema domaćem stanovništvu.

Takva situacija, dodaje, može dovesti do toga da će migranti krenuti u većem broju dalje, a to pogoduje pre svega krijumčarima, pa se drama kao 2015. može ponoviti u svakom trenutku.

"U Bosni i Srbiji trenutno čeka po oko 6.000 izbeglica. Oni su u strahu i gube strpljenje, te žele što pre da napuste region u pravcu EU", naglasio je Tacgern.

On je ukazao da, zbog toga, krijumčari imaju lak posao i da migrante ponovo "trpaju" u velikom broju u kamione i kombije.

Upozorava i da veliki broj izbeglica trenutno napušta Tursku u pravcu Grčke i Balkana, što dalje zaoštrava situaciju.

strana 1 od 148 idi na stranu