"Konferencija u Bahreinu osuđena na propast"

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da je konferencija u Bahreinu o američkom planu za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba osuđena na propast.

Izvor: B92

Nedelja, 23.06.2019.

22:13

Ilustracija: Depositphotos/ggkuna

"Sigurni smo da konferencija u Manami neće uspeti", ocenio je Abas na konferenciji za novinare u Ramali na Zapadnoj obali.

SAD su u ponedeljak objavile ekonomski deo svog plana za rešenje izraelsko–palestinskog sukoba koji će predstaviti u Bahreinu 25. i 26.juna.

Plan ima za cij da se obezbedi preko 50 milijardi dolara za Palestince i otvori million radnih mesta tokom jedne decenije.

Međutim, Palestinska uprava bojkotuje konferenciju nazvanu “Mir za prosperitet” tvrdeći da administracija predsednika SAD Donalda Trampa, koji pokazuje svoju podršku Izraelu, teži da kupi Palestince i liši ih nezavisne države.

"Nećemo biti robovi ili sluge (Džejsonu) Grinblatu, (Džaredu) Kušneru i ( Dejvidu) Fridmanu", rekao je Abas aludirajući na savetnika predsednika Trampa, njegovog zeta i ambasadora SAD u Izraelu, autore plana.

"Nama je potrebna ekonomska podrška, novac i pomoć ali iznad svaga nam je potrebno političko rešenje. Ne možemo dozvoliti da Amerika pretvara to političko pitanje u ekonomsko”, dodao je Abas.

On je prekinuo kontakte sa Trampovom administracijom nakon što je predsednik SAD priznao Jerusalim ko glavni grad Izraela u decembru 2017.

Palestinci se nadaju da će u istočnom Jerusalimu, koji je Izrael okupirao i kasnije anektirao, biti glavni grad države kojoj teže.

Dugo očekivani plan će kasnije uključiti i političku kompoentu, najavili su zvaničnici SAD.

Trampova administracija je rekla da je inicijativa pokušaj da se palestinska ekonomija poveže sa susedima kako bi se obezbedile međunarodne investicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: