AP: SAD pokrenule sajber napad na Iran

Američke vojne snage pokrenule su sajber napad protiv iranskih vojnih kompjuterskih sistema, javila je agencija AP pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Izvor: Beta

Nedelja, 23.06.2019.

09:20

AP: SAD pokrenule sajber napad na Iran
Ilustracija: Deposit photos/Rawpixel

Sajber napad je pokrenut u četvrtak u trenutku kada je predsednik SAD Donald Tramp odustao od planova da izvede konvencionalnu vojnu akciju protiv Irana kao odgovor na obaranje američke bespilotne letelice.

Zvaničnici su u subotu uveče rekli da je Tramp odobrio napad koji je onesposobio iranske kompjuterske sisteme i omogućio preuzimanje kontrole nad iranskim raketnim bacačima i sistemima.

Napadi su posebno bili usmereni na kompjuterske sisteme Iranske revolucionarne garde.

Iran nije ni potvrdio ni negirao tvrdnje američkih zvaničnika.

Iranske snage su u četvrtak oborile američki dron za koji tvrdi da je povredio vazdušni prostor Irana, dok SAD tvrde da je letelica oborena iznad medjunarodnih voda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: