Ponovljeni izbori u Istanbulu: Zatvorena birališta, rezultati za nekoliko sati

U Istanbulu su danas popodne zatvorena birališta na ponovljenom glasanje za gradonačelnika najvećeg turskog grada.

Izvor: B92

Nedelja, 23.06.2019.

08:44

Ponovljeni izbori u Istanbulu: Zatvorena birališta, rezultati za nekoliko sati
Ilustracija: Deposit photos/masterlu

Prvi rezultati se očekuju u narednih nekoliko sati, prenosi Rojters.

Kandidati za funkciju gradonačelnika Istanbula su Ekrem Imamoglu iz opozicione Republikanske narodne partije (ĆP) i Binali Jildirim, kandidat vladajuće Stranka pravde i razvoja (AKP) predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Na izborima krajem marta tesnu pobedu ostvario je Imamoglu, ali su oni, posle žalbe AKP, poništeni zbog neregularnosti.

Pravo glasa na današnjim izborima u Istanbulu imalo je više od 10,6 miliona birača.

Imamoglu bio gradonačelnik Istanbula 18 dana

Na izborima 31. marta je tesnom većinom pobedio lider opozicije Ekrem Imamoglu.

Imamoglu je obavljao dužnost gradonačelnika Istanbula 18 dana, pošto je nakon niza žalbi Partije pravde i razvoja (AKP) predsednika Erdogana, Centralna izborna komisija poništila glasanje zbog nepravilnosti u imenovanju članova biračkih odbora na izbornim mestima.

Bivši biznismen Imamoglu ranije je pet godina ispred opozicione Republikanske narodne partije bio predsednik istanbulske opštine Bejlikduz.

Sa druge strane, Jildiriim, provladin kandidat i blizak saradnik Erdogana, svoju kampanju pod sloganom "Uspeli smo i uspećemo opet" fokusirao je na sopstvena dostignuća tokom mandata premijera.

"Zato što odlučujemo o budućnosti grada, želim da ljudi izađu na izbore. Istanbul je veoma važan grad...Imamo mnogo važnih stvari da uradimo za Istanbul", rekao je nedavno za AP.

Kao bivši minstar saobraćaja ukazivao je na svoje zasluga ze poboljšanja infrastrukture u gradu i obećao da će služiti žiteljima Istanbula, grada sa oko 15 miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: