Nemačka: Aktivisti za klimatske promene probili kordon, upali u rudnik, blokirali prugu FOTO

Stotine aktivista za klimatske promene probili su danas policijski kordon i upali u jedan od najvećih rudnika lignita u Nemačkoj.

Izvor: B92

Subota, 22.06.2019.

20:16

Nemačka: Aktivisti za klimatske promene probili kordon, upali u rudnik, blokirali prugu FOTO
Foto: Tanjug/Marcel Kusch/dpa via AP

Incident se dogodio dva dana nakon što evropski lideri nisu uspeli da se dogovore o planu da Unija do 2050. godine privređuje bez emisije ugljen dioksida.

Policija je naredila demonstrantima da napuste ogromni rudnik Garcvajler u zapadnoj Nemačkoj, pozivajući se na opasnosti po život, navode zapadne agencije.
Foto: Tanjug/Marcel Kusch/dpa via AP
Ranije u toku dana, desetine demonstranata uspeli su da privremeno blokiraju železničku prugu za prevoz uglja. Velika većina demonstranata kojih je bilo nekoliko hiljada mirno je protestovala.

Rudnik je postao fokus ekoloških protesta poslednjih godina, jer je njegov operater, komunalno preduzeće RVE, zapretilo da će poseći obližnju šumu.
Foto: Tanjug/David Young/dpa via AP
Nakon više meseci protesta studenata i naglog porasta rejtinga u anketama za nemačku Zelenu stranku, kancelarka Angela Merkel je iskoristila svoj uticaj da podrži predlog da celokupnu ekonomiju učini klimatski neutralnom do 2050. godine, što znači da neće biti emisije štetnih gasova u atmosferu koji izazivaju efekat staklene bašte.

Nemačka vlada odobrila je ekspertski predlog za okončanje korišćenja uglja za električnu energiju do 2038. godine, ali aktivisti kažu da to nije dovoljno brzo.

Naučnici kažu da je okončanje upotrebe fosilnih goriva do sredine 21. veka neophodno ako zemlje žele da postignu ambiciozni cilj Pariskog sporazuma o klimatskim promenama iz 2015. godine, a to je sprečavanje da se globalna temperatura popne za više od 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijska vremena, prenosi agencija.
Foto: Tanjug/David Young/dpa via AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: