Iran pozvao na razgovor vodećeg diplomatu UAE zbog američkog drona

Iran je pozvao na razgovor vodećeg diplomatu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Teheranu.

Izvor: B92

Subota, 22.06.2019.

17:44

Iran pozvao na razgovor vodećeg diplomatu UAE zbog američkog drona
Ilustracija: Deposit photos/gustavofrazao

Diplomata UAE je pozvan na razgovor u znak protesta zbog dozvole Sjedinjenim Američkim Državama da bazu u toj zemlji iskoriste za lansiranje bespilotne letelice za koju Iran tvrdi da je ušla u njegov vazdušni prostor.

Iranska državna agencija IRNA javila je danas da je Teheran izrazio "snažan protest" diplomati UAE, kome je rečeno da Iran ne toleriše pomaganje stranim silama koje ne poštuju njegovu teritoriju.

SAD su saopštile da je njihov dron "RQ-4A global hok" oboren u čevrtak iznad međunarodnih voda, a ne unutar vazdušnog prostora Irana.

Iran je juče pozvao na razgovor švajcarskog ambasadora u Teheranu Markusa Lajtnera da bi izrazio protest zbog navodnog kršenja vazdušnog prostora. Švajcarska zastupa interese SAD u Iranu jer Teheran i Vašington nemaju diplomatske odnose od 1979. godine.

Teheran je naveo da je ulazak američkog drona na njegovu teritoriju bila "veoma opasna provokacija".

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je juče da je Vašington bio spreman da uzvrati Iranu zbog obaranja drona, ali da je otkazao raketne udare 10 minuta pre izvršenja, jer su mu rekli da bi 150 ljudi moglo da pogine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: