Crveni meteoalarm u nedelju, najkritičnije na severu i zapadu

Nailazak hladnog fronta vazduha iz srednje Evrope na tople vazdušne mase u Srbiji doneće vremenske nepogode u severne i zapadne krajeve, večeras i u nedelju.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 22.06.2019.

12:25

Crveni meteoalarm u nedelju, najkritičnije na severu i zapadu
Ilustracija: Deposit photos/chaoss

Upaljen je crveni meteolarm zbog ove najave meteorologa. Nailazak hladnog fronta sa toplim vazdušnim masama manifestovaće se kroz izražene vremenske nepogode u vidu jačih pljuskova i pojave grada, navode iz RHMZ-a.

Očekuje se da će u nedelju pasti više od 30 litara kiše.

Južni krajevi biće "obojeni" u žuti meteoalarm, desiće se kasnije ta promena vremena, rečeno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda za B92.

Na području Bačke u subotu je na snazi narandžasti meteoalarm, dok će u nedellu u toj oblasti, ali i u Banatu, na snazi biti crveni meteoalarm, navedeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, prenosi Tanjug.

U ostatku Srbije danas će na snazi biti žuti meteoalarm, a sutra će na području Srema, Beograda, Zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja i Istočne Srbije na snazi biti narandžasti meteoalarm, dok će u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na prostoru KiM, biti žuti meteoalarm.

U ponedeljak, 24. juna, vremenske prilike će se poboljšati, pa će na području cele Srbije, osim u Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji na snazi biti žuti meteoalarm.

U Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji u ponedeljak će na snazi biti narandžasti meteoalarm.

RHMZ napominje da crveni meteoalarm označava vrlo opasno vreme.

Kako objašnjava, to znači da su prognozirane narocito opasne vremenske pojave, koje su takvog inteziteta da mogu da prouzrokuju veliku materijalnu štetu i da budu veoma opasne po bezbednost ljudi i žživotinja.

RHMZ poziva građane da se često informišu o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika i slede naredbe i savete nadležnih državnih služžbi.

Za narandžasti meteoalarm navodi da on znači da se prognoziraju opasne vremenske pojave, koje su takvog intenziteta da mogu da prouzrokuju materijalnu štetu i predstavljaju opasnost po ljude i životinje. RHMZ upozorava građane da treba da budu vrlo obazrivi, svesni rizika i redovno informisani o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i da preta savete nadležnih državnih službi.

Žuti meteoalarm znači da vreme potencijalno može da bude opasno, odnosno da prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene, ali da je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: