Iran tvrdi: I mi smo upozorili SAD, evo slika drona FOTO/VIDEO

General Iranske revolucionarne garde saopštio da je Iran više puta upozorio SAD da će njihov dron biti oboren ukoliko se ne udalji, pre nego što je gađan.

Izvor: B92

Petak, 21.06.2019.

12:33

Iran tvrdi: I mi smo upozorili SAD, evo slika drona FOTO/VIDEO
TAnjug/U.S. Central Command via AP

Iranska državna televizija je danas pokazala ono što su nazvali, izvučenim ostacima vojne bespilotne letilice SAD koju je oborio Iran u četvrtak, nakon čega se međunarodna scena usijala.

Amirali Hadžizadeh, koji se nalazi na čelu vazduhoplovne divizije Iranske revolucionarne garde, rekao je da su izvučeni delovi dokaz da je američki dron bio iznad teritorije Irana kada ga je Garda oborila, preneo je Rojters.

Hadžizadeh je rekao da će danas kasnije reći nešto više o ostacima.

Centralna komanda vojske SAD potvrdila je juče da su iranske snage oborile američki dron, navodeći da se "neisprovocirani napad" dogodio u međunarodnom vazdušnom prostoru.

U saopštenju je navedeno da je bespilotna letelica "RQ-4A global hok" za nadgledanje mora juče rano ujutru "oborena iranskim raketnim sistemom zemlja-vazduh dok je operisala u međunarodnom vazdušnom prostoru nad Ormuskim moreuzom".

Poluzvanična iranska agencija Tasnim objavila je saopštenje ministarstva u kome se navodi da Iran ne može da dopusti "nezakonite prelaske preko teritorije i upade u svoj vazdušni prostor bilo kom stranom letećem objektu".

Navodi se da "oni koji su upali snose punu odgovornost" za to što se dogodilo.

U međuvremenu, kako su preneli svi svetski mediji, američki predsednik Donald Tramp izdao je naređenje o vojnim udarima na Iran, ali je u poslednjem trenutku naređenje povukao.
Tanjug/Department of Defense via AP

Pročitajte još i:

- Jutros je zaista mogao izbiti rat: Tramp naredio napad na Iran, avioni su već bili u vazduhu

- Iran: Znali smo za napad, Tramp nas je upozorio

- Tramp: Iransko obaranje drona je možda greška nekog ko je nemaran i glup

- Iran objavio snimak rušenja američkog drona VIDEO

- Putin: Ako SAD upotrebe silu protiv Irana dogodiće se katastrofa

- SAD imaju dokaz da je dron pao u međunarodne vode?

- Iran oborio američki špijunski dron i poručio: Ovo je naša crvena linija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: