Zaharieva: Pregovori sa S. Makedonijom i Albanijom mogući

Ministarka spoljnih poslova Bugarske kaže da postoji mogućnost da u oktobru bude usvojena odluka o početku pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.06.2019.

11:20

Zaharieva: Pregovori sa S. Makedonijom i Albanijom mogući
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

"Da li je moguće da obe države dobiju datum, nisam sigurna. Dobra vest za sada je što su Skoplje i Tirana zajedno u procesu, ne odvojene, kao što su želeli neke zemlje u EU. Odlučili smo, ne kasnije od oktobra, da Savet ponovo da otvori ovu temu i preporuči početak pregovora", naglasila je Ekaterina Zaharieva.

Ona je takođe istakla da Bugarska podržava obe zemlje u procesu EU integracija. „Mi smatramo da će biti istorijska greška ukoliko se sada ne započne sa pregovorima za obe zemlje“, istakla je Zaharieva.

Bugarska ministarka spoljnih poslova je navela da je pozicija Bugarske već godinama jasna, dodajući da Sofija pruža snažnu podršku za proširenje EU zemljama na Zapadnom Balkanu.

Sve države, pa čak i one koje su skeptičnije u odnosu proširenja EU, podržali su evropsku perspektivu za zemlje na Zapadnom Balkanu, kao jedini proces-pokretač reforme i demokratizacije regiona, kao i bezbednosti i stabilnosti“, zaključila je Zaharieva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: