Turska poručila svima: Slušajte UN i tako se ponašajte, svi dokazi vode ka princu

Turska zatražila od svih država članica UN i međunarodnih institucija da insistiraju na sprovođenju predloga UN po pitanju ubistva Kašogija.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.06.2019.

07:08

Turska poručila svima: Slušajte UN i tako se ponašajte, svi dokazi vode ka princu
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Specijalna raporterka UN za vansudska ubistva Agnes Kalamard poručila je ranije da svi dokazi ukazuju da su saudijski princ Muhamed bin Salman i drugi tamošnji zvaničnici odgovorni za ubistvo kolumniste "Vašington posta".

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova je da se nalazi UN poklapaju sa dokazima do kojih su došle turske vlasti i dodalo da ubistvo sa predumišljajem krši međunarodno pravo i principe.

Takođe, reagovao je i turski predsednik Tajip Redžep Erdogan koji, od početka, insistira da se ubice Džamala Kašogija provedu pravdi. "Oni koji su ubili saudijskog novinara Džamala Kašogija će odgovarati i platiće cenu za ovaj zločin", izjavio je u sredu turski predsednik.

Specijalna istražiteljka UN Agnes Kalmard okarakterisala je ubistvo novinara Vašington posta, inače saudijskog disidenta, kao ubistvo za koje je odgovorna Saudijska Arabija.

Svetski mediji preneli su da je specijalna istražiteljka došla do dovoljno čvrstih dokaza o tome ko bi trebalo da se okrivi za smrt Kašogija, mučki ubijenog u saudijskoj ambasadi u Turskoj u oktobru 2018. Njen izveštaj, navodi Al Džazira, potpuno će "oduvati" zvanični alibi Sudijske Arabije.

Posle šestomesečne istrage o ubistvu saudijskog novinara specijalna izvestiteljka UN za vansudska pogubljenja Kalamar je navela u izveštaju da je ustanovila da postoje elementi "verodostojnih dokaza" koji opravdavaju otvaranje dodatne istrage o pojedinačnoj odgovornosti visokih saudijskih zvaničnika, uključujući prestolonaslednika.

Istražiteljka Kalamar u izveštaju od 101 strane iznosi desetine preporuka, preneo je AP. U izveštaju se pozivaju tela UN ili generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš da "zahtevaju" da se nastavi krivična istraga.

Ona je ukazala na "izuzetnu osetljivost" razmatranja krivične odgovornosti prestolonaslednika, kao i Sauda Alkatanija, visokog savetnika saudijskog dvora, koji nije optužen u ovom slučaju.

Govoreći o njima dvojici ona je ukazala da nije donet nikakav zaključak o krivici. "Jedini zaključak koji je donet je da postoje verodostojni dokazi koji zaslužuju dalju istragu", napisala je.

Iako se do sada nagađalo da je glavni organizator odnosno naručilac ubistva upravo princ prestolonaslednik Bin Salman, do sada nije bilo čvrstih dokaza protiv njega. Eksperti i analitičari, ako prenose svetski mediji, sada očekuju od američkog predsednika Donalda Trampa da "preduzme akciju i učini nešto po pitanju Bin Salmana"

Podsetimo, Kašogi, koji je radio kao novinar Vašington posta, inače Saudijac, nestao je onog trenutka kada je ušao u ambasadu Saudijske Arabije u Istanbulu, u koju je otišao po dokumenta.

Danima se nije znalo šta se s njim desilo, dok nije postalo očigledno da on odatle živ nije izašao. Odmah su sve oči bile uprte u Bin Salmana, koji je svetskoj javnosti postao poznat po obračunu sa "konkurencijom" na putu do mesta budućeg kralja.

Nakon nekoliko dana odbijanja, Saudijska Arabija je dopustila turskim specijalnim policijskim istražiocima da uđu u ambasadu u potrazi za Kašogijem. Ali, tada je već bilo kasno. Svi dokazi su bili sklonjeni, a Kašogijevo telo nikada nije pronađeno.

Po audio-snimcima koje poseduje turska policija, Kašogi je ubijen na vrlo brutalan način, a zatim i raskomadan.

Posle šestomesečne istrage o ubistvu saudijskog novinara specijalna izvestiteljka UN za vansudskia pogubljenja Kalamar je navela u izveštaju da je ustanovila da postoje elementi "verodostojnih dokaza" koji opravdavaju otvaranje dodatne istrage o pojedinačnoj odgovornosti visokih saudijskih zvaničnika, uključujući prestolonaslednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: