Srpska koordinacija: Rešavati pitanje nestalih i procesuiranja ratnih zločinaca

Srpska koordinacija pozvala je vlasti u Srbiji i Hrvatskoj da prioritetno reše pitanje nestalih i procesuiranja ratnih zločinaca.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pročitajte i:

Ukupno 47 godina zatvora za ratni zločin u Lovasu

Koordinacija srpskih udruženja nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije je to učinila povodom 27 godina od akcije hrvatskih vojnih i paravojnih formacija na zaštićeno područje u selu Miljevci, u okolini Drniša, u kojoj je ubijeno i izmasakrirano 40 pripadnika teritorijalne odbrane tadašnje Republike Srpske Krajine.

Ta organizacija ističe da Hrvatska stvara ambijent da se pitanje nestalih srpskih žrtava ne rešava.

Kako je navedeno u saopštenju, ta zločinačka akcija, koja se dogodila pre 27 godina, 21. juna, izvršena je pošto su mirovne snage Ujedinjenih nacija preuzele zaštitnu ulogu na području tadašnje Republike Srpske Krajine.

Dodaje se da su time hrvatske vojne i paravojne snage iznenadnim i mučkim napadom na pripadnike Teritorijalne odbrane RSK na Miljevačkom platou, grubo prekršile odredbe "Sarajevskog primirja" postignutog 2. juna 1992. godine.

"O monstruoznosti pomenutog zločina govori činjenica da su hrvatski zločinci, nakon ubistva pripadnika TO Republike Srpske Krajine, žrtve izmasakrirali, a njihove posmrtne ostatke, po uzoru na ustaške zločince, bacili u krašku jamu, koju su zatrpali smećem, kako bi prikrili tragove ovog zločina", navodi se u saopštenju.

Reagujući na napad hrvatskih snaga, Savet bezbednosti UN je doneo rezoluciju br. 762, kojom je zahtevano povlačenje hrvatskih snaga, a koju je, navode, Hrvatska ignorisala i zbog čega nije snosila nikakve posledice.

Dva meseca od počinjenog ratnog zločina, na pritisak međunarodne zajednice, izvršena je ekshumacija ubijenih i identifikacija svih 28 žrtava, od kojih je 12 sahranjeno na kninskom groblju, a porodice do današnjeg dana ne mogu dobiti njihove ostatke, jer hrvatska strana odbija ekshumaciju i identifikaciju.

Srpska koordinacija ističe da u Hrvatskoj, prema evidenciji nadležnih hrvatskih organa, postoje registrovane grobnice i grobna mesta, u kojima je sahranjeno preko 70 srpskih žrtava i koja se odmah mogu ekshumirati.

Navodeći da Hrvatska u svim pregovorima sa Srbijom ističe problem nestalih kao najvažniji, Srpska koordinacija ističe da kada su u pitanju srpske žrtve Hrvatska nastupa neiskreno i nepošteno.

Ističu da pregovori nemaju smisla, kao ni traženje nestalih lica, ukoliko se ne žele ekshumirati poznata grobna mesta.

Srpska koordinacija, u ime porodica nestalih, izražava ogorčenje i protest zbog licemernog i nerazumnog ponašanja i pristupa hrvatske strane, koja umesto da ekshumira posmrtne ostatke iz registrovanih grobnica i grobnih mesta i pojača identifikacije, pothranjuje širenje otvorene mržnje i vršenje etnički motivisanih krivičnih dela prema Srbima.

strana 1 od 5 idi na stranu