Fajnenšl Tajms: Rama i Zaev upozorili ministre EU na rast nacionalizma

Nacionalističke snage će ojačati na Balkanu ako Albanija i Severna Makedonije ne dobiju "zeleno svetlo" za početak pregovora sa EU do jeseni.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Ovo su rekli premijer tih zemalja Edi Rama i Zoran Zaev za britanski list Fajnenšl Tajms.

Kako navodi FT, premijeri Severne Makedonije i Albanije su upozorili ministre spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije nakon odluke na ministarskom sastanku o odlaganju do oktobra početka pregovora sa te dve zemlje.

„Ove dve zemlje započele su dalekosežne reforme kako bi ispunile uslove EU, ali opozicija u Francuskoj i Holandiji uspela je da odloži njihov početak pregovora o pristupanju sa EU, uprkos pozitivnim preporukama Evropske komisije“, piše Fajnenš Tajms.

„Ne treba nam novi radikalizam, nacionalizam i populizam u našoj zemlji“, rekao je Zaev, navodeći da nije važno da li ćemo dobiti odluku o početku pregovora Evropskog saveta u junu ili oktobru, ali ako je to oktobar, neka bude konačno, jer, kako je naveo, bilo je mnogo odlaganja.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da bi to moglo naštetiti EU, ako regiona Balkana koji je okružen zemljama EU nije u potpunosti integrisan u blok.

„Zapadni Balkan je kao organ tela koji se vuče i krvari. Nije moguće držati se ovako, može doći do zaraze, može biti opasno za ceo organizam“, rekao je Rama za Fajnenšl Tajms.

On je istakao da su pozitivne procene Evropske komisije ignorisale države-članice EU koje nisu zainteresovane za proširenje, što će, smatra, dodatno destabilizovati region.

„Ne trebaju nam nove loše stvari koje bi mogle u ovom procesu da podstaknu nacionalizam, fantaziju i druge štetne snove“, dodao je Rama.

Fajnenšl Tajms navodi da je Severna Makedonija, koja je jedva uspela da spreči građanski rat 2001. godine, postala retko uspešna priča u tom regionu nakon što je prošle godine razrešila višedecenijski spor sa Grčkom oko ustavnog imena zemlje.

Komentarišući Prespanski sporazum o promeni imena države sa Grčkom, Zaev je za Fajnenšl Tajms rekao da makedonska javnost zavisi od napretka ka EU, te da ukoliko se nastavi odbijanje od strane zemalja-članica Unije, društvo će se više pozivati na raskidanje sporazuma sa Grčkom.

Prošlog juna, nakon što je sporazum potpisan, pre održavanja referenduma, lideri EU su obećali da će „postaviti put ka otvaranju pregovora o pristupanju u junu 2019. godine“.

Evropska komisija već 15 godina daje pozitivne preporuke o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, dok u slučaju Albanije preporuke Komisije o pregovorima se ponavljaju od 2014. godine.

„Postoji obećanje iz Evrope i imajući da je reč o sistemu koji je zasnovan na zaslugama, mi moramo da dobijemo ono što zaslužujemo i što smo ispunili. Posle 15 godina mi zaista zaslužujemo ovo i Evropa mora to da ispuni“, naglasio je Zaev za britanski list.

Zaev je izrazio nadu da će Severna Makedonija dobiti "zeleno svetlo" kasnije ove godine, dok, kada je reč o Albaniji, u nekim evropskim metropolama postoji skepticizam o spremnosti te zemlje za početka pregovora o pristupanju sa EU.

Holandski parlament je prošle nedelje izglasao razdvajanje procesa pridruživanja Severne Makedonije od procesa sa Albanijom, nakon što su holandski poslanici izglasali u rezoluciju kojom zahtevaju ukidanje bezviznog režima za albanske građane u državama EU.

strana 1 od 462 idi na stranu