Let MH17: Tužilac istražuje lanac komande

Amsterdam -- Tužilac u slučaju obaranja aviona Malezija erlajnsa izjavio je da tužilaštvo želi da zna sve o lancu komande koji je doveo do ispaljivanja projektila.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: GettyImages/Maja Hitij
Ilustracija: GettyImages/Maja Hitij

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj umešanosti Kremlja, Fred Vesterbeke je rekao da će istraživati taj lanac koliko god bude trebalo, prenosi AP.

"Želimo da imamo što bolji uvid u lanac komande i u to ko je sve bio umešan. U tom smislu nećemo postavljati sebi nikakva ograničenja", naveo je Vesterbeke.

Za obaranje malezijskog aviona MH17 u julu 2014. godine, osumnjičene su četiri osobe, koje će se suočiti sa optužbama za ubistvo na suđenju, koje je zakazano za mart naredne godine u Holandiji, javio je danas ranije Rojters pozivajući se na navode porodica žrtava.

Istražitelji su objavili imena četvoro osumnjičenih, od kojih je troje ruskih i jedan ukrajinski državljanin, pet godina nakon što je putnički avion raketom oboren iznad teritorije, koja je pod kontrolom proruskih snaga u Ukrajini.

Četvoro osumnjičenih smatra se odgovornim za transport raketnog sistema, koji je upotrebljen za obaranje aviona MH17.

Istražitelji su poručili da će tražiti od Rusije da izruči osumnjičene, koji su locirani u toj zemlji, dok se veruje da se državljanin Ukrajine nalazi u Ukrajini.

Suđenje će početi 9. marta 2020. godine u Holandiji, dodaju istražitelji.

strana 1 od 462 idi na stranu