Tramp već zna ko će biti novi šef Pentagona

Američki predsednik izjavio je da nije tražio od vršioca dužnosti ministra odbrane SAD Patrika Šenahana da povuče kandidaturu za prvog čoveka američke vojske.

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2019.

10:54

Tramp već zna ko će biti novi šef Pentagona
Foto: Depositphotos/icholakov01

Američki mediji objavili su juče navode o optužbama za nasilje u porodici vezane za Šenahana i njegovu porodicu.

Tramp je novinarima kazao da je za te optužbe prvi put čuo juče.

Rojters je prethodno preneo Trampovu objavu na Tviteru da je Šenahan povukao kandidaturu, navevši da vršilac dužnosti šefa Pentagona želi da više vremena provodi s porodicom.

Tramp je poručio da će državni sekretar zadužen za vojsku Mark Esper biti imenovan za novog vršioca dužnosti ministra odbrane. Navodi se da je Esper smatran vodećom alternativom u slučaju da Šenahan odustane od funkcije šefa Pentagona.

Espe je vojni veteran, koji je služio u prvom ratu u Iraku, a ima iskustvo i kao savetnik za nacionalnu bezbednost na Kapitol hilu i kao lobista u odbrambenoj industriji.

"Znam Marka, i ne sumnjam da će uraditi fantastičan posao", naveo je predsednik na svom nalogu na Tviteru.

On je kasnije novinarima rekao da će najverovatnije predložiti Espera za stalan posao. "Iskreno, to bi vrlo brzo moglo da se dogodi Marku Esperu. On je veoma iskusan", rekao je Tramp.

Esper je položio zakletvu kao državni sekretar zadužen za vojsku u novembru 2017. godine, nakon što je sedam godina radio kao potpredsednik za odnose sa vladom u izvođaču radova za sektor odbrane Rejtion, podseća AP.

On je ranije služio kao savetnik za nacionalnu bezbednost bivšeg lidera većine u Senatu Bila Frista. Esper je bio politički direktor Odbora Predstavničkog doma SAD za oružane snage i član osoblja u Komitetu za strane poslove Senata SAD, kao i savetnik bivšeg ministra odbrane u Obaminoj administraciji, Čaka Hejgela, dok je on bio u Senatu.

Esper je proveo više od deset godina u vojsci, a služio je i u Zalivskom ratu 1990. i 1991. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: