"Kliks": Na pomolu nova blamaža BiH

Za Bosnu i Hercegovinu na pomolu je nova blamaža na međunarodnom planu, piše sarajevski portal "Kliks".

Izvor: klix.ba

Sreda, 19.06.2019.

11:11

Foto: depositphotos/Tatiana53

Naime, ukoliko do sledeće sedmice, kada zaseda Parlamentarna skupština Saveta Evrope, BiH ne imenuje svoju delegaciju, ona neće učestvovati u radu ove institucije.

Prema svemu sudeći, navodi portal, takav će se scenario i desiti s obzirom na totalnu blokadu kada je reč o zakonodavnoj vlasti BiH.

Nakon konstitutivne sednice od 6. decembra ovaj dom nije održao nijednu sednicu. Takođe, nisu formirane ni parlamentarne komisije, a zbog blokada kod formiranja vlasti.

S druge strane, Parlamentarna skupština Saveta Evrope je već izvesno vreme BiH gledala kroz prste kada je reč o imenovanju nove delegacije, nakon održanih izbora u oktobru 2018. Prvobitno je postavljen rok do aprila pa onda do juna, odnosno do naredne sedmice.

Razlog za ovaj poziv leži u inicijativi za rešavanje višegodišnjeg spora između Ruske Federacije i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i sprečavanju eventualnog izlaska Rusije iz Saveta Evrope, ali se pri tome i BIH, igrom slučaja, ukazala vanredna prilika za popravni ispit, dodaje portal.

Naime, na osnovu te odluke komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope zadužen za utvrđiivanje pravila procedure omogućio je Rusiji i BiH da predlože mandate članova svojih delegacija na potvrđivanju u junu.

Ako ne pošalje svoju delegaciju, BiH će propustiti priliku da učestvuje u izboru za generalnog sekretara i verovatno priliku da učestvuje u zasedanjima ove godine, ali to ne znači da BiH neće učestvovati u radu Saveta Evrope, rekli su za "Kliks" izvori iz Saveta Evrope.

"Ipak, njen će uticaj na ukupan rad biti znatno umanjen, a neće moći ni uticati na izbore zvaničnika Saveta Evrope i sudija Suda za ljudska prava", rečeno je za "Kliks".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: