Protesti zbog curenja testova u Beogradu i Kruševcu: "Nećemo prijemni, hoćemo pravdu"

Svršeni osnovci okupili su se ispred Predsedništva Srbije, zahtevajući ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića

Izvor: Beta

Sreda, 19.06.2019.

13:37

Protesti zbog curenja testova u Beogradu i Kruševcu:
Ilustracija, Tanjug, Sava Radovanoviæ

Oni su do Predsedništva stigli nakon što nisu uspeli da dogovore sastanak sa nekim predstavnikom Ministarstva prosvete.

Posle kratkotrajnog skupa ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici, gde su tražili ukidanje male mature i upis u srednje škole na osnovu ostvarenog uspeha, učenici su organizovali protestnu šetnju.

Razlog za šetnju je bio to što nisu uspeli da razgovaraju sa nekim iz resornog ministarstva.

Oni su preko Trga Slavije i Ulice kralja Milana došli do zgrade Predsedništva u Pionirskom parku, gde su uzvikivali: "Hoćemo ostavku". Oko 150 svršenih osnovaca iz većine gradskih osnovnih škola u Kruševcu protestovalo je ispred Gradske i Školske uprave tražeći da ove godine završni ispit bude poništen, a da se upis u srednje škole obavi na osnovu uspeha iz osnovne škole.

Kruševački osmaci, koji su zbog "curenja" testa iz matematike u javnost i odlaganja polaganja tog predmeta prvi put protestovali juče po podne, danas su se ispred Gradske uprave okupili oko pola dvanaest, odnosno nakon polaganja kombinovanog testa.

Đaci smatraju da završni ispit ove godine treba da bude poništen jer je test iz matematike "provaljen", a sumnjaju da su možda pojedini uspeli da dođu i do preostala dva testa. Kažu da bi trebalo primeniti rešenje iz 2013. godine, kada je takođe bio ukraden test, a kada su se đaci u srednju školu upisali na osnovu bodova iz osnovne škole.

Učenici su uzvikivali "Nećemo prijemni", "Ukinite prijemni", "Kosovo je Srbija", a nakon okupljanja ispred Gradske uprave prošetali su do zgrade Školske uprave, gde su uzvikivali iste parole i pravili buku duvanjem u pištaljke i trube.

U jednom trenutku deo okupljenih đaka ušao je u zgradu u kojoj je sedište Školske uprave Kruševac i popeo se do prvog sprata, ali su odustali nakon što su im policajci objasnili da ne smeju da uznemiravaju zaposlene i da protest mogu da nastave ispred zgrade.

Mali maturanti su nosili parole "Ne znate da sačuvate nekoliko papira, a pokušavate da vratite Kosovo", "Nećemo prijemni", "Poništite prijemni", "Nećemo prijemni, hoćemo pravdu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: