Šarčević: Osećam moralnu odgovornost, ali to nije razlog za ostavku

Beograd -- Ministar prosvete izjavio da oseća moralnu odgovornost jer su testovi iz matematike za malu maturu procureli, ali da to nije razlog za njegovu ostavku‚.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, Sava Radovanović
Foto: Tanjug, Sava Radovanović

Mladen Šarčević je rekao da je premijerki i predsedniku Srbije ponudio svoju blanko ostavku, ali da su ga oni podržali u njegovom radu.

Na pitanje zašto smatra jednim od svojih šefova predsednika, a ne samo premijerku Srbije, on je podsetio da ga je upravo predsednik, koji je tada bio premijer, pozvao u vladu i da oseća moralnu odgovornost prema onom koji ga je i pozvao.

Upitan zašto je izjavio da ne bi trebalo da podnese ostavku, ministar je odgovorio: "Zato što treba da se sagleda ceo sistem rada Ministarstva prosvete i da se pročita izveštaj Evropske komisije, po kojem je najbolje ocenjeno upravo to ministarstvo".

On je, uoči početka današnjeg polaganja kombinovanog testa, obišao OŠ "Vuk Karadžić" u Beogradu, i rekao da je test bezbedan. Šarčević pretpostavlja da je test iz matematike procureo u javnost jer direktor neke škole nije dobro obezbedio test.

Kaže da se Ministarstvo prosvete "muči da održi taj sistem polaganja ispita", te da su do sada rešli problem oko štampanja testova koje sada nadgleda policija i BIA, zatim promenili šest načelnika školskih uprava koji su tokom izrade testa pomagali deci, dozvolili da deca prepisuju ili prepravljali testove.

Naveo je i da je transport testova iz magacina do školskih uprava obezbedjen, ali da je dalja odgovornost na direktorima da test dobro obezbede.

Zbog svih tih propusta koji trenutni sistem pokazuje, ministar je kazao da će 2021. biti uvedeno elektronsko polaganje mature.

"Mi radimo novi koncept. Deca koja počnu po jednom modelu ne mogu u toku školovanja da menjaju model, to je princip. Zato ćemo za dve godine da uvedemo novi sistem. Pre dve i po godine počeli smo sistem matura, projekat koji se radi sa Evropskom komisijom kroz IPA, i koji obuhvata ne samo malu nego i veliku maturu", rekao je Šarčević.

Objasnio je da je sistem polaganja matura uveden 2011. godine, jer se nema poveranja u ocenjivanje profesora i ukazao da je u Srbiji čak 43 odsto dece osmi razred završilo sa odličnim uspehom, a da je na jugu Srbije svako peto dete vukovac.

"Može doći do situacije da dete sa poklonjenom peticom ugrozi dete koje bolje zna, a koje je imalo jaku četvorku zbog oštrih kriterijuma profesora. Zato uvodimo sistem koji meri znanje, a taj sistem će biti za dve godine", zaključio je Šarčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 139 idi na stranu