Ministar kulture: Oduzimanje imovine SPC može da dovede do neprijatnih posledica

Beograd -- Ministar kulture Vladan Vukosavljević ocenio da bi usvajanje predloga zakona crnogorske vlade o slobodi veroispovesti mogao da dovede do neprijatnih posledica.

Izvor: Tanjug
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Tim zakonom je, podsetimo, predviđeno oduzimanje hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Vukosavljević je u izjavi za Sputnjik izrazio očekivanje da situacija neće da eskalira u pogrešnom pravcu i dodao da je očigledno da je SPC "predmet ugrožavanja od strane aktuelne vlasti u Crnoj Gori".

Kako je istakao, nada se da će apeli ili poruke koje su poslate iz Srbije, ali i jednog dobrog dela naroda koji živi u Crnoj Gori, uticati da se povuku ti predlozi za izmenu zakona.

Istorija SPC i srpske kulture u Crnoj Gori je dobro poznata, naveo je srpski ministar kulture i informisanja.

"Ona je jedna od temeljnih odrednica tog prostora i smatramo da bilo kakav uplit dnevne politike u vezi sa tako osetljivim pitanjima treba izbegavati. Želim da verujem i nadam se da će zdrav razum pobediti", naglasio je Vukosavljević, koji se nedavno vratio sa Svete gore, gde je boravio radi nadgledanja radova na obnovi Hilandara.

Kako je rekao, radovi na Hilandaru se odvijaju u skladu sa planom i programom. Prema njegovim rečima, za ovu godinu ministarstvo kulture odvojilo je 80 miliona dinara za rekonstrukciju.

"Obnovljen je Beli konak, radi se na Dohiji i Igumenariji, znači, imamo ritam radova koji se potpuno poštuje", zaključio je Vukosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu