"Vama su dva puta razbijali zemlju, a mi smo dva puta ratovali za njihove interese"

Beograd -- Bivša finska političarka, autorka knjige "Tri ličnosti u istoriji", tvrdi da je Nemačka zajednički imenitelj Finske i Srbije u političkom smislu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Yarr65
Ilustracija: Depositphotos/Yarr65

"Vama su dva puta razbijali zemlju, a mi smo dva puta ratovali za njihove interese. Na kraju tih ratova, oni su nam napisali istoriju - kakva nije bila", rekla je Pirko Turpijenen za današnje Večernje novosti.

Prema njenim rečima, Srbi nikada ne smeju da poveruju u ono što im se nameće i, kako kaže, moraju ostati verni svom sećanju.

Kao primer ona je navela Račak, selo na KiM gde je fingirani masakr Albanaca poslužio za donošenje odluke o NATO agresiji na tadašnju SRJ.

"Račak nije samo tragedija Srba i istine, nego i sramota Finske", navela je uz podsećanje da su Marti Ahtisari i Helena Ranta samo dvoje od nekoliko Finaca koji su saučestvovali u keiranju tragedije srpskog naroda koja je u toku.

Pirko Turpijenen će u septembru doći u Beograd na promociju svoje knjige, a u međuvremenu piše blog na kome je više od 5.000 članaka i ima stalnu čitalačku publiku. Ona smatra da je to način da promeni impregniranu neistinu o događajima na Balkanu koja vlada u Skandinaviji.

Nju, kao psihijatra, kaže, interesuje samo istina. "Događaji u vašoj pokrajini su sramota čovečanstva. Svakodnevo skupljam informacije od ljudi sa terena i od običnih građana koji su napustii Kosmet. Prikupljam i što govore političari u Evropi o stanju na Kosmetu. Moja nova knjiga govori o posrnuću evropske civilizacije", rekla je Pirko Turpijenen.

strana 1 od 143 idi na stranu