Sijarto: Ne slažemo se s kritikama EU, vidimo napredak Srbije

Peter Sijarto kaže da se Mađarska ne slaže sa kritikama koje su upućene Srbiji u izveštaju Saveta EU o napretku zemalja Zapdnog Balkana.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.06.2019.

23:35

Sijarto: Ne slažemo se s kritikama EU, vidimo napredak Srbije
Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Ministar spoljnih poslova Mađarske kaže da se ne slaže ni sa nekim kritikama koje su predstavljene u okviru ministarskih zaključaka o Srbiji, a kada je reč Kosovu da se nada u uspeh pregovora i da veruje u mudrost i pamet predsednika Srbije.

"Nismo se složili sa kritikama o Srbiji, mi primećujemo pozitivan razvoj događaja u zemlji. Poštujemo trenutno rukovodstvo Srbije i progres koji je ostvarila ova vlada i predsednik", izjavio je Sijarto za Tanjug na marginama ministarskog sastanka EU u Luksemburgu.

Peter Sijarto dodaje da je bilo je nekih napora među zemljma članicama da zaključi o Srbiji budu i krtičniji, posebno kada su u pitanju manjine i njihova prava.

"Mi smo jasno stavili do znanja, da ako govorimo o mađarskoj nacionalnoj manjini, ona ima najviše obezbeđenih prava u Srbiji. Ni jedna EU zemlja ne bi trebalo da drži lekcije Srbiji kada su u pitanju manjine", poručio je Sijarto.

On je dodao da njegova zemlja vidi da je Srbija napravila veliki napredak posebno u oblasti razvoja ekonomije, ali i u podizanju standarda života.

Komentarišući to što se od od Srbije u ministarskim zaključima traže i dalji napori u uspostavljanju uslova za nastavak dijaloga sa Prištinom što, prema tekstu dokumenta, uključuje i "uzdržavanje od poteza koji mogu biti protimaceni kao provokacija, Sijarto kaže:

"Kada je reč o Kosovu jedino što možemo jeste da se nadamo uspehu pregovora i da verujemo u mudrost i pamet predsednika Srbije".

On dodaje da politika taksi, carina i restrikcija apsolutno nema nikakvog uspeha u rešavanju političkih pitanja i da su takvi potezi u potpunosti protivni principima EU.

Na pitanje Tanjuga da li vidi mogućnost kompromisa i pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine Peter Sijarto kratko odgovara: "Mislim da bi za to trebalo da sačekamo novu Komisiju".

Peter Sijarto je na sastanka u Luksemburgu ocenio i da su zaključi o proširenju bez odluke o pocetku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te kritike Srbiji u oblasti vladavine prava i opštih prava, ”smešni”, da daju lošu sliku EU i dovode u pitanje njen kredibilitet u procesu proširenja.

”Žalim mnogo što Brisel šalje ove vrlo negativne signale na Zapadni Balkan. Ono što mi razumemo jeste da ako nema pozitivnog odgovora Brisela i EU proevropske vlade u regionu ce se naci u problemu zbog javnosti u svojim zemljama, što je razumljivo”, izjavio je Sijarto.

On ističe da su kritike na račun vladavine prava "politicki motivisane i pristrasne, navodi da je tako i u slučaju Mađarske i Poljske.

”Dve vlasti na koje se najviše fokusira Evropska komisija zbog takvih optužbi su Poljska i Majarska. Istovremeno dve vodece stranke u ove dve zemlje su osvojile najvišu podršku na evropskim izborima. To govori mnogo”, ocenjuje Sijarto.

Peter Sijarto navodi da politika proširnja zahteva konsenzus u EU i da se bez toga ne može napredovati, te da su neke zemlje clanice EU bliže zemljama Zapadnog Balkna i samim ti osetljivije na njihove potrebe od drugih clanica.

Sijarto je podsetio na cinjenicu da su zemlje Zapadne Evrope i prilikom ulaska zemalja Cenatralne Evrope u Uniju sugerisale da ce one samo ”uzeti ono što je dobrobit od clanstva u EU, a neće doprineti ništa.”

”To je laž. Ako pogledate poslednje stope privrednog rasta videćete da su zemlje Centralne Evrope mnogo iznad evropskog proseka. Sada imamo situaciju da su javnost i mediji Zapadne Evrope uglavnom protiv proširenja govoreci da ce to dovesti nove zemlje koje ce opet uzimati novac. A proširenje bi zapravo osnažilo celu EU politicki, ekonomski i bezbednosno”, ocenjuje Sijarto.

On je pozvao zemlje clanice da se ne žale samo na uticaj drugih igraca kao što su Kina, Turska ili Rusija na Zapadni Balkanu vec da ”uđu u takmicenje” i daju regionu i svom susedstvu ”bolju ponudu”

”Mi imamo interes da integrišemo Zapadni Balkan u EU ”, navodi Sijarto i dodaje da je na osnovu istorije Madarske i ostatka Centralne Evrope ubeden da su integracije najbolji nacin da se prevaziđu tenzije na Zapadnoim Balkanu.

Šef madarske diplomatije ocekuje da bi tokom mandata sledece Evropske komisije ipak trebalo da dođe do ozbiljnih pomaka u procesu proširenja.

”Naša podrška proširenju je u manjini u EU čije politicko rukovodstvo trenutno ne podržava toliko proširenje. Ali posle evropskih izbora imamo debatu o novim sastavu Evropske komisije i nadamo se Komisiji koja ce se više zalagati za proširenje i upešnijem komesaru”, naglašava Sijarto .

Na pitanje Tanjuga da li 2025. godinu vidi kao i dalje realni za pristupnaje novih zemlja clanica EU Peter Sijarto ponavlja stav Madarske da bi do toga trebalo da dode i ranije.

”Do 2025. godina imao još oko 2000 dana. Zašto bi treblo toliko da cekamo? Nema razloga za to”. zakljucuje Sijarto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: