Tramp produžio uredbu o povišenom stepenu upozorenja za Zapadni Balkan

Predsednik SAD Donald Tramp produžio je odluku o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa regionom Zapadnog Balkana, koja je na snazi još od 26. juna 2001. godine

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Nju je doneo tadašnji američki predsednik Džordž Buš mlađi, prenosi "Glas Amerike".

Tadašnji šef Bele kuće je potpisao izvršnu uredbu broj 13219 prema zakonu o suočavanju sa neuobičajenim i velikim pretnjama po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD, koju u ovom slučaju predstavljaju akcije ljudi koji se bave, pomažu, sponzorišu ili podržavaju ekstremističko nasilje u bivšoj Republici Makedoniji (koja je sada Republika Severna Makedonija) i drugim delovima regiona Zapadnog Balkana, ili delima koja se odnose na opstrukciju sprovođenja Dejtonskog sporazuma u Bosni ili rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 od 10. juna 1999. na Kosovu.

Buš mlađi je tu uredbu dopunio u onoj koja nosi broj 13304, od 28. maja 2003. godine, kako bi preduzeo dodatne korake u vezi sa delima koja se odnose na opstrukciju sprovođenja Ohridskog sporazuma iz 2001, u vezi sa Makedonijom.

U obaveštenju koje je objavila Bela kuća, sa potpisom Trampa, navodi se da "dela osoba koje prete miru i međunarodnim naporima da se stabilizuje situacija na Zapadnom Balkanu, uključujući i činove ekstremističkog nasilja i opstrukcije, nastavljaju da predstavljaju neuobičajenu i veliku pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici SAD" i da "zbog toga, stepen povišenog upozorenja proglašen 26. juna i mere usvojene tog dana i posle toga, a koje se tiču toga, moraju efektivno da se nastave i posle 26. juna 2019. godine".

"Upravo zato, u skladu sa članom 202(d) Zakona o Nacionalnim upozorenjima (50 U.S.C. 1622(d)), produžavam za jednu godinu odluku o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom, proglašenu u izvršnoj uredbi broj 13219", navodi se u obaveštenju koje je potpisao američki predsednik Tramp.

strana 1 od 462 idi na stranu